Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Az operatív lízing előnyei

Egyre több kis- és középvállalat ismeri fel az operatív lízing előnyeit. A Magyarországon idén forgalomba helyezett gépjárművek száma, és ezen belül a vállalati flottába kerülő személyautók és kishaszonjárművek aránya folyamatosan emelkedik.

A vállalati flottába kerülő személyautók és kishaszonjárművek aránya folyamatosan emelkedik, a cégautók 2014. július végéig összesített részesedése az újautó piacból mintegy 75,5%. LeasePlan, hazánk vezető gépjármű- és flottakezelő vállalata is tapasztalja a pozitív változást, melynek okait a következőkben látja.

Az operatív lízing, más néven tartós bérlet konstrukciónál a kalkulált finanszírozás alapja a gépjármű NETTÓ beszerzési ára és a garantált maradványérték különbözete nulla forint önrésszel, amely összeg lényegesen (akár 30%-kal) kisebb finanszírozási igényt jelent a saját vásárlással szemben. A flottakezelő a szerződés kezdetén garantálja a maradványértéket (gépjármű értéke a használat végén) és a futamidő alatti szervizköltséget, így az, hogy az autó a bérlet lezárásakor végül milyen áron kerül értékesítésre és a futamidő alatt milyen szervizköltségek merülnek fel, csak a flottakezelőnek jelentenek kockázatot, a használónak nem.

A flottakezelés tartós bérleti konstrukcióban történő teljes kiszervezése a vállalkozások számára nem csak kényelmes megoldást, hanem jelentős kiadáscsökkentést is jelent. A bérleti díj költségként elszámolható, illetve az üzleti használat arányában az áfa is visszaigényelhető megfelelően vezetett útnyilvántartás mellett. Emellett a forráshiánnyal küzdő vállalatok pénze nincs a gépkocsiban lekötve, kamatozik és beforgatható az alaptevékenység fejlesztésébe.A vállalkozásnak nem kell a biztosítást, baleset esetén a kárrendezést, az ideiglenes bérautót, a periodikus vagy egyéb meghibásodásból adódó szervizeket és szezonális gumicseréket önállóan intéznie, hiszen tartós bérletnél minderről és még sok másról - legyen szó optimális modellválasztásról, adatgyűjtésről, költségelemzésről - a flottakezelő gondoskodik. Ahogy az operatív flotta napi ügyeinek szervezését is a flottakezelő dedikált kapcsolattartójára bízhatják.

Az operatív lízing segítségével előnyösen alakíthatóak a pénzügyek például a futamidő és a futásteljesítmény helyes meghatározásával, vagy az extrák és a teljesítmény körültekintő megválasztásával. Az üzleti tevékenységhez optimálisan illeszkedő gépjármű beszerzésével és helyes vezetéstechnikával akár 20-25%-kal is mérsékelhető az üzemanyag-fogyasztás, csökken a gumicsere és karbantartás szükséglet.

"Az előnyös flottakezelési szerződés és a gépjárművezetők kényelme ugyanolyan fontos számunkra. Szervizigényüket WebSzerviz szolgáltatásunkkal egyszerűen és gyorsan, online jelenthetik be. A LeasePlan Mobilalkalmazással néhány kattintással intézhetik a gépjárművek karbantartásával és javításával kapcsolatos teendőket vagy SMS emlékeztető szolgáltatásunk garantálja, hogy mindig időben értesüljenek az éppen soron következő kötelező szervizről és műszaki vizsgáról" - mondja Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója.
(logsped)

2014.09.01.