Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébNehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozása

Kapcsolódó oldal:  Nehéz tehergépkocsik közlekedésére vonatkozó rendelet

2008. július 29-én megjelent a Magyar Közlöny 111. számában a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló 190/2008 (VII.29) Kormányrendelet.

A rendelet egyenletesebbé teszi a nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalmát. Várhatóan elmaradnak a péntek délutáni és hétfő kora reggeli csúcsok, ami növeli a forgalombiztonságot és csökkenti az egy időben, egyszerre megjelenő környezetszennyezést. A szombat délelőtti közlekedési lehetőség biztosítja a lakosság megváltozott hétvégi bevásárlási szokásaihoz kapcsolódó áruellátás magasabb színvonalát. A rendelet a kihirdetést követő 5. napon lép hatályba, a korlátozás időszakára vonatkozó szabályok azonban csak szeptember 1-től válnak hatályossá.

A nehéz tehergépkocsik hétvégi közlekedési rendjének újraszabályozásakor alapvető cél volt, hogy a közel másfél évtizeddel ezelőtti rendelkezést a mai viszonyokhoz lehessen igazítani. Az 1995-ben született rendelet 2002. évi módosítása óta jelentősen megváltozott a hazai termelői- és kereskedelmi ellátó rendszerek logisztikai háttere, jobb magasabb környezetvédelmi osztályba tartozó járművek kerültek forgalomba helyezésre, javult tranzit útjaink műszaki állapota és a környező országok forgalomkorlátozásának gyakorlata.

Az európai országok többsége, így Magyarország is felismerte, hogy forgalomkorlátozási előírásaikat felül kell vizsgálniuk. Olyan megoldást igyekeztek választani, amely a lehető legjobban szétválasztja a tehergépkocsi forgalmat a személygépkocsi forgalomtól.

A rendelet módosítása a nyári időszakra (július 1.- augusztus 31.) vonatkozóan két lényeges elemet tartalmaz: a szabályozás kezdete június 15-ről július 1-jére tolódik ki és hétvégén belül a korlátozás a szombat reggel helyett, délután 15 órakor kezdődik; e rendelkezések azonban csak 2008. szeptember 1-től hatályosak. A rendelet ezzel igazodik a fő áruáramlási irányban lévő ausztriai forgalomkorlátozás időbeni kiterjedéséhez. A korlátozás az eddig megszokottak szerint vasárnap 22 óráig tart. A változás egyenletesebbé teszi a nehéz tehergépjárművek forgalmát, amely így a településeken nem egyszerre, egy időben indul meg a korlátozás feloldását követően, hanem időben jobban elosztva.

A módosításnak köszönhetően a balesetek szempontjából legveszélyesebb pénteki és hétfő reggeli időszak tehergépjármű-forgalma jobban eloszlik. Az intézkedés alapvetően nem befolyásolja a településeken élők életkörülményeit és lehetővé teszi a gazdaság hatékonyabb működését, a lakosság megváltozott hétvégi bevásárlásaihoz kapcsolódó áruellátás magasabb színvonalát.

Az új szabályozás szigorúbb követelményeket határoz meg a kivételezettek köréről, csak az EURO-3 vagy annál magasabb környezetvédelmi kategóriába sorolt járművek mentesülhetnek és kerülnek a kivételezettek közé. Bővül azoknak az útvonalaknak a köre is, amelyeket a nyári időszakban szombat délután és vasárnap este között csak a rendkívüli veszély elhárításával kapcsolatos szállításokat végzők használhatnak. Ilyen útvonal például az M7-es, a 2/A számú út, a 6-os út Dunaújváros és Budapest között, vagy a 37-es út Miskolc és Sátoraljaújhely között. Az útvonalak felsorolása a rendelet mellékletében megtalálható.

Az előzetes hatásvizsgálat megállapította, hogy az életbe lépő változtatásoknak nincs számottevő környezeti hatása, a károsanyag-kibocsátás volumenét nem befolyásolja a korlátozás ténye, hiszen az intézkedés az elszállítandó áruvolument nem változtatja meg.

A rendelet megjelenésével három éves egyeztetési folyamat zárult le, melynek részesei voltak a fuvarozók, és a civilszervezetek is. Mindazonáltal az intézkedések jelentős része egybeesik a fuvarozók kérésével is. Az intézkedés hatását a KHEM megbízása alapján a Közlekedéstudományi Intézet figyelemmel kíséri.

A KHEM az új szabályozás kialakítása során kikérte az önkormányzati szövetségek véleményét is.
(logsped/khem)

További információk:2008.07.31.