Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A négynapos autópálya-matrica 2010 május elsejétől drágul

Kapcsolódó oldal:  A négynapos autópálya-matrica 2010 május elsejétől drágul

A nyári turisztikai időszak kezdetével, 2010 május elsejétől a négynapos autópálya-matricák ára 1.170 forintról 1.530 forintra emelkedik, a magasabb árak 2010. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjakat kell fizetni az e-matricákért.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) csütörtöki közleménye szerint más országok és külföldi autópálya-társaságok gyakorlatához hasonlóan a D1-es kategóriában (személyautók és motorok 3 és fél tonna össztömegig) vásárolható négynapos e-matricákat szezononként Magyarországon is eltérő áron lehet megvásárolni.

A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami részben a Magyarországra látogató külföldieknek, részben pedig a belföldi turizmus élénkülésének köszönhető.

A négynapos e-matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint. Az áremelés az úgynevezett virtuális matricavásárlási lehetőségekre éppúgy vonatkozik (internet, SMS, telefonhívás, mobiltelefon, bankkártya), mint ahogy a motoros e-matricákat is érinti.

A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-jétől fél áron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e-matricát, amely idén május 1-jétől 585 forint helyett 765 forintba kerül. A motoros úthasználati jogosultságot a megszokott módon, tehát az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladói hálózatán, illetve az ismert virtuális értékesítési csatornákon (internet, SMS, telefonhívás, bankkártyás fizetés) keresztül lehet megváltani.

A közlemény szerint a négynapos e-matrica a legnépszerűbb matricatípus. A több mint 17 millió darab értékesített úthasználati jogosultság közel 60 százaléka ebből a típusból kerül ki. (logsped)

2010.04.30.