Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébMinden 40 év munkaviszonnyal rendelkező nő 2011-ben már nyugdíjba vonulhat

Kapcsolódó oldal:  Minden 40 év munkaviszonnyal rendelkező nő 2011-ben már nyugdíjba vonulhat

A kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy a kabinet döntése alapján kedvezményesen nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik. A rendelkezés 2011-től érvényes.

Nagy Anna hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott. Ennek maximuma több gyermek esetén nyolc év. A 40 évbe képzési idő - sem szakiskolai, sem felsőfokú - nem számít bele.

A nők 2011. január 1-jétől, életkortól függetlenül öregségi teljes nyugdíjra szerezhetnek jogosultságot, amennyiben legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkeznek és a nyugdíj megállapításának napján nem áll fenn biztosítással járó jogviszony.

Jogosultsági időnek minősül a keresőtevékenységgel járó biztosítási , vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal (munkaviszony, közalkalmazotti, közszolgálati, kormány-tisztviselői jogviszony, egyéni vagy társas vállalkozói idő, stb.), valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

A gyermekneveléssel összefüggő időszakokból /terhességi-gyermekágyi segély; gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás ideje) 4 gyerek esetén nyolc év (minden további gyerek után plusz 1 év, de összesen legfeljebb hét évvel csökken) vehető figyelembe, kerülhet elismerésre „munkaviszonyként”.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság közölte, hogy ha az érintettek 75-100 százaléka él ezzel a lehetőséggel, és nyugdíjba megy, akkor ez az első évben, azaz 2011-ben 18-24 ezer nőt érinthet. Ez hozzávetőleg 30-35 milliárd forint kiadást jelent. (dunatv)

További információk:


2010.11.11.Frissítve: 2010.12.21