Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébMagánvasútak

Kapcsolódó oldal:  Magánvasútak  
A 16 Magánvasutak három év felkészülés után sincs azonos súlycsoportban a vasúti áruszállítási piacon. (nol)
(logsped)
2008.01.28.
A vasúti piacra léphet az első vontatási szolgáltató

DA Magyar Vasúti Hivatal az Eurocom Zrt részére adta ki az első hazai,kizárólag vasúti vontatási tevékenység végzésére feljogosítóengedélyt, amely a magyar mellett az egész Európai Unió, valamintSvájc és Norvégia vontatási piacait is megnyitja a budapesti székhelyűcég előtt.

Az Eurocom Zrt energetikai hátterű cég, amely apiacra lépéssel komoly vasúti szakembergárdát és jelentős tőkétmozgósított. Terveik szerint eleinte két nagyon korszerű, a hazaiviszonyokra adaptált új mozdonnyal fognak megjelenni a piacon.

A vasúti vontatási vállalkozások saját mozdonyaikkal üzletszerűenvontatják az áru- és személyszállító vasúti társaságok szerelvényeit. Avontatási szolgáltatók kétféleképpen is növelhetik a hazai vasutakversenyképességét. Egyrészt olyan tartalék vontató-kapacitást hoznak apiacra, amit a vasúti társaságok hirtelen elromló mozdonyaik, vagyhirtelen jelentkező megrendelési többletük esetén hosszadalmas újberuházás nélkül vehetnek igénybe. Másrészt a vontatójárművek többtársaság számára történő rendelkezésre bocsátásával ezeket a költségeseszközöket jobban ki tudják használni a szállítóknál, és ígycsökkenthetik az egy személy- vagy tehervonatra jutó összes költséget. (logsped )

2007.03.02.
A Magyar Vasúti Hivatal kiadta a 11. hazai vasúttársaság működési engedélyét

A Magyar Vasúti Hivatal kiadta a 11. hazai vasúttársaság működési engedélyét, ami a január 1-én megnövekedett méretű Európai Unió, valamint Norvégia és Svájc területére is érvényes. A G&G Növényvédelmi és Kereskedelmi Kft. egy olyan, jelentős növekedési potenciállal rendelkező innovatív hazai középvállalkozás, amely 1991. óta végez a vasúthoz kötődő szolgáltatásokat.

G&G olyan speciális vonatokat üzemeltet, illetve exportál más országokba, amelyek a korábbi technikákhoz képest 60-80%-kal kevesebb vegyszer felhasználásával végzik el a vasúti pályák gyommentesítését. A vasúti gyommentesítés egyrészt a vasút közlekedésbiztonságát szolgálja, mert a sínekre növő gyomok jelentősen megnövelik a vonatok fékútját. Másrészt az élő és elhalt gyomok jelenléte a pálya alatti kavicságy tömörségét megbontja, és így a vasúti infrastruktúra idő előtti, költséges felújítását teszi szükségessé.

A G&G saját, hazai fejlesztésű eszközei és szabadalmai a biotechnológia, az információs technológia és a legkorszerűbb mérnöki rendszerek vasúti alkalmazására épülnek. A G&G vonatai lézeres technikával "letapogatják" a pályák környezetének domborzati jellemzőit és a növények fajösszetételét, és sok precíziós fúvófejjel a megfelelő helyre a megfelelő vegyszert szórják ki. A hazánkban, Ausztriában és Belgiumban már bizonyított technológia a korábbi környezeti terhelést azonos hatás mellett a negyedére, ötödére képes csökkenteni.

A G&G Növényvédelmi és Kereskedelmi Kft 1982-ben - Magyarországon elsőként - alakult növényvédelmi szolgáltatások ellátására, majd 1992-ben munkáját kiterjesztette a vasúti pályatestekre is. A G&G Kft. közvetlenül mintegy 30, közvetve 100 munkavállaló megélhetését biztosítja, jelentős exportpotenciállal rendelkezik, és folyamatosan együttműködik a keszthelyi Pannon Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel. A G&G Növényvédelmi és Kereskedelmi Kft 2002-ben ISO 9001:2000 auditált társaság lett. (LS)

2007.01.15.
Egy szentesi cég már használhatja a vasúti pályákat

A Magyar Vasúti Hivatal kiadta kedden a Szentesi Vasútépítő Kft. számára az első, a Európai Gazdasági Térség teljes vasúti hálózatán szolgáltatás nyújtására feljogosító működési engedélyét.

A Szentesi Vasútépítő Kft. az első magyar cég, amely a teljes Európai Gazdasági Térségre működési engedélyt kapott, és a tizedik vállalkozás, amely jogot szerzett arra, hogy Magyarországon a vasúti pályát használja – közölte Antal Dániel, a Magyar Vasúti Hivatal elnöke kedden Szentesen, a társaság székhelyén tartott sajtótájékoztatón.
Az engedély, amely az első a tavalyi EU-konform vasúti törvény alapján kiadott határozat, 2007. január 1-jétől lehetővé teszi a vállalkozás számára a román és bolgár vasúti hálózat használatát is - közölte az elnök. (FN)

2006.11.14.
Újabb vasúttársaság indul

A közelmúltban engedélyt kapott debreceni Train Hungária Kft.-vel együtt már hét magyarországi társaságnak van árufuvarozási engedélye - jelentette be a Magyar Vasúti Hivatal indulásáról adott tájékoztatóján a szervezet elnöke, Antal Dániel.

2006.02.08.