Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Külföldi rendszámmal Magyarországon közlekedó autók szabályai 2011 szeptember 1-től

Kapcsolódó oldal:  Külföldi rendszámmal Magyarországon közlekedó autók szabályai 2011 szeptember 1-től

2011 szeptember 1-től, akár 800 ezer forintos büntetést is kaphat az az autós, aki Magyarországon külföldi rendszámmal közlekedik, de nem tudja igazolni, hogy az adott országban él vagy dolgozik.

Már a helyszínen bevonhatják a forgalmiját és a rendszámát annak, aki nem tudja igazolni, hogy jogosan közlekedik a külföldön forgalomba helyezett autóval. Vagyis abban az országban él, vagy dolgozik.

Az új szabályozás szerint 30 napig lehet korlátozás nélkül közlekedni, azon túl az autós kötelessége, hogy bizonyítsa a hatóságoknak: nem trükközik a külföldi rendszámmal. A jogosultságot két tanú által aláírt meghatalmazással kell igazolni.

A lebukott sofőröket bejelentik az adóhivatalnál, és komoly pénzbüntetésre számíthatnak.

"Köbcentitől függően 200-400- vagy 800 ezer forint mértékű a büntetés, de magánszemélyekre ennek az összegnek a felét szabják ki" – nyilatkozta Gyulainé Dr. Tóth Zsuzsa, a Magyar Autóklub közlekedési szakjogásza.

Azoknak, akik év végéig honosítják autójukat, a regisztrációs adó felét nem kell megfizetniük. Persze költségekre így is számíthatnak, százezrekbe is kerülhet, mire megkapják a magyar rendszámot. (hirado.hu)

2011.09.01.