Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Közszférában dolgozók: új nyugdíjszabály 2013-ban

Kapcsolódó oldal:  



Közszférában dolgozók: új nyugdíjszabály 2013-ban

A kormány döntése szerint, ha a közszférában dolgozók elérték a nyugdíjkorhatárt és megfelelő szolgálati idővel rendelkeznek, akkor munkaviszonyukat meg kell szüntetni. (m1 Híradó)

2013 júliustól csak munkabért kaphat az a nyugdíjas, akit a közszférában tovább foglalkoztatnak. A kormány döntése szerint ha a közszférában dolgozók elérték a nyugdíjkorhatárt és megfelelő szolgálati idővel rendelkeznek, akkor munkaviszonyukat meg kell szüntetni. Ez alól azonban egyedi mentességet lehet kapni, amelyről a kormány dönt.

A közszféra területein, 2013 július 1-jétől már csak úgy dolgozhat nyugdíjas korú munkavállaló, ha átmeneti időre lemond a nyugdíjáról, vagyis csak fizetést kaphat munkája után, a kettő ugyanis már nem jár együtt. "A közszférában dolgozók, ha elérték a nyugdíjkorhatárukat, megfelelő szolgálati idővel rendelkeznek, meg kell szüntetni a munkaviszonyukat. Ez alól egyedi mentességet lehet kapni, amiről a kormány dönt" - nyilatkozta a híradónak Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Aki mégis úgy dönt, hogy nyugdíjasként is tovább dolgozna, annak április végéig jeleznie kell ezt. Ha a munkahelyén tovább foglalkoztatják, akkor július 1-jével felfüggesztik nyugdíjának kifizetését. Az új szabályok szerint a kettős finanszírozás tilalma a politikai vezetőkre, vagyis a miniszterekre és az államtitkárokra is vonatkozik. A kormányzati honlapon elérhető életrajzi adatok szerint a tárcavezetők közül érintett lehet Martonyi János külügyminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter. Az államtitkárok közül pedig mások mellett Fónagy János, Naszvadi György és Hoffmann Rózsa lehet érintett.

A nyugdíjszakértő szerint a kormányt nem feltétlen a takarékoskodás motiválta, amikor megváltoztatta a szabályokat, inkább a társadalmi igazságérzetet helyezte előtérbe döntésénél. "A közigazgatásnak két olyan területe van ahol nélkülözhetetlennek látszanak az idős munkatársak, ez az oktatás és az egészségügy. A többi helyen viszont szükség lehet vérfrissítésre" - mondta Németh György nyugdíjszakértő.

A felsőoktatásban a kutatók és az oktatók 70 éves korukig automatikusan folytathatják munkájukat. Az egészségügyben dolgozók pedig egyénileg kérhetik, hogy tovább dolgozhassanak, de nyugdíjat és munkabért ők sem kaphatnak egyszerre. Az ígéretek szerint azonban a fizetésüket felemelik, hogy ne keressenek kevesebbet. Az új nyugdíjszabályok több tízezer embert érinthetnek a közszférában. (logsped)

2013.01.13.