Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Közlekedési pontrendszer

Kapcsolódó oldal:  2011 június 1-től az ittas vezetés közigazgatási bírság alá eső közlekedési szabályszegés lesz. A büntetőpontrendszert az új szabályozáshoz igazítják, hogy továbbra is maradjon esély az ittas sofőrök jogosítványának bevonására.
(hírtv)
2011.06.14.

Szigorodik a közlekedési pontrendszer

Egységesen három ponttal emelkedik a közúti közlekedésben a szabályszegésekhez rendelt pontok száma - mondta Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára az Országgyűlésben.

A szándékos bűncselekmény esetén adható pontszám 10, a gondatlan elkövetés miatt adható 7 lesz, szabálysértés esetén, annak súlyosságától és gyakoriságától függően, 1-6 pont adható - közölte a politikus a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvény módosításának általános vitájában. A szabálysértésekhez kapcsolódó pontokat kormányrendelet rögzíti. Az autóvezető pontjait utánképzésen való önkéntes részvétellel csökkentheti, 12 pontig 9 ponttal, 13 és 17 pont között 6 ponttal. 18 pontnál bevonják a jogosítványt.

Az államtitkár közölte: az előterjesztés szerint a törvény hatálya kiterjed ezentúl arra a magyar állampolgárra is, akinek jogosítványát külföldi hatóság a járművezetés ottani gyakorlása miatt kicserélte, de az állampolgár külföldi tartózkodása után elmulasztotta a magyar vezetői engedély újraigénylését.

Juhász Gábor elmondta: a kormány nem gondolja, hogy ezzel a törvényjavaslattal a közlekedési morál jobbításának kizárólagos megoldását nyújtja.

A pontrendszer 2001 januári bevezetése óta 2006 decemberéig mindössze 330 embertől vonták be a jogosítványt. Évente 20 ezer személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történik Magyarországon, évente több mint 1 300-an halnak meg az utakon. A legnagyobb probléma "az agresszív, a közutakat versenypályának használó, őrülten száguldozó sofőrök nagy száma".

További információk:

385/2007. (XII. 23.) Korm. r. a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 2000. évi CXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló 236/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról   
(nol)
(logsped)

2007.12.17.