Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Környezetkímélő buszok és új töltőállomás Kaposváron

Környezetkímélő buszokra cserélték a kaposvári járműparkot, ezzel Magyarországon elsőként a somogyi megyeszékhelyen valósult meg a teljes flotta európai normák szerinti megújítása. Kedden adták át a Kapos CNG Kft. töltőállomását is, ezzel biztosítva a forgalomba álló kaposvári sűrített földgázüzemű (CNG) buszok üzemanyag ellátását. (MTI)

Szita Károly polgármester kedden a város főterén tartott buszátadási ünnepségen kiemelte: a világ legfejlettebb buszait hozták el Kaposvárra. "Ez a nap egy várostörténeti nap, ezek a buszok szimbólumai annak, hogy Kaposvár egy büszke, izgalmas korszakba érkezett" - fogalmazott a polgármester.

Felidézte az elmúlt években a városban megvalósult fejlesztéseket - kiemelve a fürdő-, a kórház-, a sport-, valamint a kulturális beruházásokat -, amelyekre szerinte "a kaposváriak méltán lehetnek büszkék".

"A célunk továbbra is az, hogy megadjunk mindent a kaposváriaknak, amit a nálunk nyugatabbra fekvő városokban már megszokhattak az ott élők" - mondta Szita Károly.

Szólt arról is, hogy minden autóbuszt elneveznek egy kaposvári hírességről. Közölte, elsőként öt buszra került fel egy-egy, a város hírnevét öregbítő híresség arcmása. Köztük van Rippl-Rónai József világhírű festőművész, Guba Sándor, a városi mezőgazdasági főiskola megalapítója, Vétek György, aki 23 évig volt Kaposvár polgármestere és a város iránti tiszteletből felvette a Kaposváry nevet, Kaposi Mór, a kórház megalapítója, egykori igazgatója és névadója, valamint az 1936-os berlini olimpián 100 méteres gyorsúszásban olimpiai bajnoki címet szerző Csík Ferenc. Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára azt mondta, valószínű, hogy Európában is kevés olyan város van, ahol a teljes flottát lecserélték, és minden egyes autóbusz új. Jelezte, ezek a buszok nemcsak környezetkímélők, de a cukorgyárral kötött megállapodás, amely szerint biogázzal fogják üzemeltetni a járműveket, még olcsóbbá teszi azok fenntartását.

A magyar kormány törekszik arra, hogy segítse a közösségi közlekedés fejlesztését - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: fontos, hogy komfortosabb, kényelmesebb körülmények fogadják a közlekedőket.

Tasó László kitért arra is, hogy a Modern városok program keretében október 9-én aláírt megállapodás "egy olyan korszakalkotó lépés volt, amelyre a kaposváriak sokáig fognak emlékezni", olyan beruházások készülnek el, amelyekre régóta várnak.

Az önkormányzat tulajdonában lévő Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. teljes járműparkjának cseréjéhez - 40 gázüzemű, alacsonypadlós, audiovizuális tájékoztatórendszerrel felszerelt autóbusz vásárlásához - a város négymilliárd forint uniós pályázati forrást nyert el, amelyhez százmillió forint önerő társul.

A teljes buszcsereprogramról kiadott információs kiadvány szerint az új autóbuszok a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek. A Kaposváron forgalomba álló MAN Lyon's City CNG típus elnyerte a 2015-ös év busza címet.

A sűrített földgázzal működtetett új gépjárművek károsanyag-kibocsátása lényegesen alacsonyabb a mostani dízelmotorokénál, ezáltal az új buszok használata jelentősen hozzájárul a levegő tisztaságának a megőrzéséhez. Emellett sokkal gazdaságosabban is üzemeltethetők: az éves üzemanyagköltség az eddiginek csaknem a felére, körülbelül 120 millió forint csökken.

A somogyi megyeszékhelyen munkanapokon 27 vonalon 842 járaton átlagosan 35 ezren veszik igénybe a tömegközlekedést. A 25 új szólóbusz 85, a 15 csuklósbusz pedig akár 157 utast is szállíthat.

A lecserélt buszok átlagéletkora 16,4 év, a futott kilométer átlaga 776 ezer kilométer, de van olyan autóbusz is, amelyik 1,2 millió kilométert tett meg.

Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója és Szita Károly polgármester átadta kedden a Kapos CNG Kft. töltőállomását, ezzel biztosítva a forgalomba álló kaposvári sűrített földgázüzemű (CNG) buszok üzemanyag ellátását. A megújuló kaposvári tömegközlekedést teljes mértékben kiszolgáló töltőállomás hozzájárul a környezetbarát és élhetőbb város megteremtéséhez - hívta fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményében az ENKSZ.

Az ENKSZ Zrt., a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő Főgáz CNG Kft. és a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. által létrehozott vegyesvállalat, a Kapos CNG Kft. a CNG-hajtásra átálló kaposvári tömegközlekedés kiszolgálása érdekében egy CNG-töltőállomást hozott létre, jövőbeni feladata pedig az, hogy a töltőállomást üzemeltesse.

A töltőállomáson beépített nagyteljesítményű kompresszorok segítségével egy busz mindössze néhány perc alatt tölthető meg üzemanyaggal. Az üzembiztonság garantálása miatt két kompresszort is beépítettek a töltőállomásra, így egy esetleges meghibásodás esetén is biztosítható a zavartalan tömegközlekedés.

Az ENKSZ és a szakmai irányítása alatt álló Főgáz törekszik arra, hogy minimalizálja a környezet terhelését, ezért a sűrített földgáz alapú közlekedés elterjesztését kiemelt feladatnak tekintik - idézi a közlemény Horváth Pétert, az ENKSZ Zrt. elnök-vezérigazgatóját, a Főgáz elnökét. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a földgáznak, mint energiahordozónak egyre fontosabb szerepe van a mindennapi életben, mivel tiszta, jól szabályozható, gazdaságosan és energiatakarékosan alkalmazható.
(logsped)

2015.11.11.