Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kereső tevékenység korlátozása 2010.

Kapcsolódó oldal:  



Kereső tevékenység korlátozása 2010. január 1-jétől

Az egyes ellátások melletti keresőtevékenység korlátozására vonatkozó szabályok, nyugdíjasoknak, rehabilitációs járadékban részesülőknek, átmeneti járadék és rendszeres szociális járadékban részesülőknek, GYED, GYES, GYET -re vonatkozó legfontosabb információk, a 2010. január 1-jén hatályos előírásokat figyelembevéve.

Nyugdíjkorhatárt el nem ért öregségi nyugdíjasok, akik 2008. január 1-je előtt nyugdíjasokká váltak Semmilyen korlátozás sem érinti őket.

2.) Nyugdíjkorhatárt el nem ért öregségi nyugdíjasok, akik 2007. december 31-ét követően váltak nyugdíjassá.

(Tny.tv. 83/B. §)
Nyugdíjjárulék alapot képező jövedelmük éves szinten a minimálbér 18-szorosát érheti el.
Amennyiben ezt túllépi: nyugellátása az adott évben szünetel, illetve ha erre csak decemberben kerül erre sor, akkor az érintettnek a december havi nyugdíját vissza kell fizetnie.

3.) Rokkantsági nyugdíjas, baleseti rokkantsági nyugdíjas.

(Tny.tv. 36/D. §, ill. 36/G. §)
Hat egymást követő hónapra vonatkozó jövedelmének havi átlaga nem haladhatja meg
* a rokkantsági nyugdíj összegének kétszeresét és
* a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.
Amennyiben ezt túllépi, akkor megszűnik a nyugdíjjogosultsága.
Nem szűnik meg, ha hat egymást követő hónap bármelyikében kereső tevékenység folytatása hiányában nem volt figyelembe vehető kereset, jövedelem. Ebben az esetben a hat egymást követő hónap számítása a keresőtevékenység folytatásának hónapjától újra kezdődik.

4.) Rehabilitációs járadékban részesülő

(2007. évi LXXXIV. tv. 13. §)
A rehabilitációs járadékban részesülő 6 egymást követő hónapra vonatkozó - a személyi jövedelemadóval és a járulékokkal csökkentett - keresetének, jövedelmének havi átlaga nem haladhatja meg a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegének 90 százalékát, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelés(ek) mértékével növelt összegét, de legalább a mindenkori minimálbér összegét.
Amennyiben ezt az összeget az érintett jövedelme túllépi, akkor meg kell szüntetni az ellátást.

5.) Átmeneti járadék és rendszeres szociális járadék.

(387/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet 17. §)
Hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga nem haladhatja meg a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegének 80%-át.

6.) GYED-ben részesülő

(Eb.tv. 42/A. §)
Keresőtevékenységet nem folytathat.

7.) GYES-ben részsülő

(Cst. 21., 21/A. §)
A gyermek egyéves koráig - kivéve a kiskorú szülő gyermekének gyámját - keresőtevékenység a GYES mellett nem folytatható.
A gyermek egyéves kora után a keresőtevékenység időkorlátozás nélkül folytatható, kivéve a GYES-ben részesülő nagyszülőt.
A GYES-ben részesülő nagyszülő keresőtevékenységet a gyermek hároméves kora után napi négy órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.

8.) GYET

(Cst. 24. §)
A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik. (kalkulator)

2009.12.11.