Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

kecskeméti Mercedes-gyár

Kapcsolódó oldal:  A kecskeméti Mercedes-gyár alapkövét pénteken lerakták

Elhelyezték a kecskeméti Mercedes-gyár alapkövét pénteken. A tervek szerint az első autók 2012-ben gördülnek le a szerelőszalagról.

A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern 2008. júniusban jelentette be, hogy Magyarországot választja új Mercedes modelljei gyártásának helyszínéül. Kecskemét város önkormányzata 170 parcella felvásárlásával 2009. január 20-ára alakította ki az egybefüggő, 441 hektáros telket, melyet a földhivatalnál bejegyeztek.

Júliusban már aszfaltút vezetett a leendő gyár területéhez, ma pedig lerakták a 800 millió eurós beruházás alapkövét: az ütemterv szerint 2012-re felépül a 2500 embert foglakoztató és egyelőre évi százezres kapacitású gyár, amelyben A és B osztályú modellek különböző változatai gördülnek le majd a szalagról - mondta az ünnepségen Michael Friess, a Mercedes Manufacturing Hungary ügyvezető igazgatója. Júliusban indultak a földmunkák, az alapkövet a készülő első épület, a fényező üzem területén helyezték el. Kecskeméten, egy bérelt csarnokban már megindult a magyar szakemberek oktatása.

Az elmúlt húsz év legnagyobb zöldmezős beruházása a városban és térségben is jelentős gazdasági bővülést generálhat. A gyár környékére települő beszállítói kör további 3-4 ezer foglalkoztatott jelent majd, és az egyéb szolgáltatásokkal együtt a Mercedes közel tízezer munkaalkalmat teremt hosszabb távon.

Jó hatással van a szakképzésre és a felsőoktatásra is a beruházás, hiszen a Kecskeméti Műszaki Főiskolán új tanszék nyílik, nő a hallgatók száma. Zombor Gábor polgármester elmondta, hogy 200 új hallgató jelentkezett főiskolájukra. A helyiek mellett az egyre több betelepülő is bizakodó. Kecskeméten az általánosnál kedvezőbb a helyzet, évek óta 7-8 százalék közötti a munkanélküliség. Biztosított a munkaerő, és a városnak is kedvez a Mercedes megjelenése: 2008-ban a 6,5 milliárd forintos adóbevétel a gyár beindulásának évében megkétszereződhet, és bízik abban, hogy a válság nem fog jelentősebb visszaesést okozni.

Bajnai Gordon miniszterelnök Mercedes S 400-as Hybridet vezetve érkezett, majd pirospaprikával díszített asztal mellett nézte meg a kecskeméti beruházást és márkát bemutató rövidfilmet. (Kormányszóvívő)

Telefon: 8:00 és 17:00 óra között: 36 76 301 018


2009.03.03.