Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébJogosítvány, Uniós Jogosítvány

Kapcsolódó oldal:  Január közepétől egyáltalán nem, vagy az eddiginél drágábban és akár hónapokkal később tudják meghosszabbítani jogosítványukat egyes betegségekben szenvedő autóvezetők. (Népszava)
(logsped)
2018.01.16.
Második, várhatóan utolsó olvasatban fogadta el az EP az európai jogosítványokkal foglalkozó irányelvet. A képviselők 2013-tól egységes, kártyaformátumú uniós jogosítványt vezetnének be, nagy motorokra csak 24 évnél idősebb kezdőket engednének, ráadásként pedig fellépnének a "jogosítványturizmus" ellen. (EU)
(logsped)
2007.12.04
Az Európai Unió egységes jogosítvány bevezetésére készül, várhatóan mintegy másfél év múlva. Az EU-ban jelenleg sokféle vezetői engedély van forgalomban: mintegy negyven-ötvenféle jogosítvány lapul a sofőrök zsebében - állítja az egyik szakmai, közlekedési és biztosítási témákkal foglalkozó kiadvány (MTI)
(logsped)
2004.02.18.
Augusztusban bevezetik az uniós jogosítványt

Augusztusban - néhány napos csúszással - Magyarországon is bevezetik az egységes külsejű, uniós jogosítványt. A korábban kibocsátott, papírformátumú, magyar vezetői engedélyeket az összes EU-országban kötelesek elfogadni; ennek érdekében egy-egy közösségi kiadványt bocsátottak minden tagállam rendelkezésére, amely tartalmazza az egyes országokban érvényes jogosítványok mintáit. Sőt, ha a magyar állampolgár valamely EU-tagállamba települ át, jogosítványát mindenféle vizsga nélkül az adott országban érvényes vezetői engedélyre cserélik.

Az EU régi tagállamaiban már korábban bevezették az egységes vezetői engedélyt, az újonnan csatlakozottaknak augusztusban kell meghozniuk az intézkedést. Magyarországon ez a változás nem érinti a régebben kiadott jogosítványokat; a 2001-ben bevezetett plasztikkártyától az új dokumentum csak egy-két apróságban fog eltérni.

A változás a régi plasztikkártyához képest annyi, hogy az engedélyen feltüntetik az uniós csillagok mellett, a tagországok nyelvén ráírják, hogy a kártya - vezetői engedély. A régiek továbbra is érvényesek, ezeket a lejáratkor vagy saját kérésre cserélik ki az okmányirodákban.

Az egységes EU-jogosítvány gondolata az Európai Gazdasági Közösség 1991-es, a jogosítványok kölcsönös elismerését kimondó irányelvén alapul, amely pontosan meghatározza a járműkategóriákat, a jogosítvány elnyerésének életkori feltételeit és a járművezetői vizsgán teljesítendő minimumot. A változásokat meghonosító rendeleteket már korábban meghozták, illetve módosították Magyarországon. (NSZ)

2004.07.31.