Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébA jegyzők felügyelik a társasházakat

Kapcsolódó oldal:  A jegyzők felügyelik a társasházakat

A társasházak törvényességi felügyeletét 2010 elejétől az ügyészség látta el. Amennyiben a törvényesség nem volt biztosítható, akkor az ügyészség a bírósághoz fordulhatott. Ezt a szabályt a kormány 2010 június közepén - törvénymódosítással - kivetette a társasházi törvényből. Azóta törvényességi felügyelet nélkül működtek a társasházak. (MTI)

A társasházak törvényességi felügyeletét a jegyzők látják el 2014 február elsejétől, és ekkortól kötelező kifüggeszteni a társasházakban a rezsi-megtakarítási hirdetményt is.

2014 február 1-től újra gyakorolják felettük törvényességi felügyeletet, de nem az ügyészség, hanem a jegyzők - a civil szervezetek feletti törvényességi ellenőrzés szabályainak megfelelően - látják el.

Ugyancsak február 1-től hatályos a fogyasztóvédelmi törvénynek az az előírása, amely a szakképesítés nélküli fogyasztóvédelmi referensek alkalmazását július végéig engedélyezi. A nagyvállalatok kötelesek ilyen beosztású személyt alkalmazni, akinek államilag elismert fogyasztóvédelmi szakképesítéssel vagy szakképzettséggel kell rendelkezniük.

Elfogadható az iskolarendszeren kívüli hatósági jellegű képzést követően kiadott képesítési bizonyítvány is. A rezsicsökkentési törvény, a társasházi hirdetményének kifüggesztését szintén február 1-től követeli meg. A minta szerint ezen fel kell tüntetni az elszámolási időszak, további az utóbbi féléves és éves megtakarítást is. (logsped)

2014.02.14.