Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Járulék

Kapcsolódó oldal:  



Társadalombiztosítási járulék 2009

A járulék mértékek: 29 %, 9,5 %, 6 % változatlanok.

A járulék alapot képező jövedelmek köre érdemben szintén nem módosul, illetve az Szja.tv. 71. §-ának hatályon kívül helyezésével kikerül e körből az adóköteles munkabéren kívüli juttatás. A nyugdíjjárulék alap maximumának 2009.évi napi összege 21.000 forint lesz, az eddigi 19.500 forinttal szemben. Az éves felső határ tehát 7.137.000 forintról 7.665.000 forintra módosul. (Ez viszont csak a költségvetési törvény elfogadása után válik bizonyossá.)

A mezőgazdasági őstermelők esetében eddig 7 millió forint volt az a bevételi összeghatár (előző évi), amely felett már a minimálbér alapul vételével áll fenn a járulékfizetési kötelezettség. 2009-től a jogszabály a 7 millió forint helyett az "Szja tv. szerinti mezőgazdasági kistermelőre vonatkozó bevételi értékhatár" kifejezést használja, melynek összege viszont 8 millió forint. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az őstermelő előző évi bevétele nem haladja meg a 8 millió forintot, akkor a havi járuléka: bevétel x 20 % : 12 x (9,5 + 4) %.

A magánszemélyt, illetve a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozót érintő egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 4.350 (napi 145) forintról havi 4.500 (napi 150) forintra nő.

Egyszerűsödik viszont az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség alóli "kijelentkezés". A módosítás szerint a Tbj. 39. § (2) bekezdése alapján keletkezett fizetési kötelezettség megszűnését a magánszemélynek nem kell bejelentenie, ha e fizetési kötelezettség, ha biztosítással járó olyan jogviszony létesítése miatt szűnik meg, amelyet az állami adóhatósághoz a 16. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelően bejelentettek. Az adóhatóság a magánszemélyt az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége megszűnéséről hivatalból értesíti.

Ezzel párhuzamosan rendelkezik a jogszabály az egyidejűleg több társaságban vagy egyéni és társas vállalkozóként egyaránt kiegészítő tevékenységet folytatók egészségügyi szolgáltatási járulékáról.

E szerint több jogviszony egyidejű fennállása esetén a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó után az egészségügyi szolgáltatási járulékot csak egy jogviszonyban kell megfizetni.

Ha az egyéni vállalkozó egyidejűleg társas vállalkozó is, az egészségügyi szolgáltatási járulékot főszabályként egyéni vállalkozóként kell megfizetnie.

Ha a társas vállalkozó több vállalkozásban végez munkát, a tárgyév január 31-éig az adóév egészére vonatkozóan nyilatkoznia kell a társas vállalkozásoknak arról, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot melyik társas vállalkozás fizeti meg utána.

Ettől eltérően az egyéni vállalkozó a tárgyév január 31-éig a társas vállalkozásnak tett nyilatkozata alapján az adóév egészére választhatja, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a társas vállalkozás - több társas vállalkozásban fennálló tagsági jogviszony esetén a választása szerinti vállalkozás - fizeti meg utána.

A tételes EHO összege változatlanul 1950 forint, ahogy a százalékos mértékekben (11 %, 14 % százalék) sincs változás. Megszűnik viszont - szintén az adótörvények változásával összhangban - Eho alapok képező jövedelemként a cégautó adó (2008. február 1-sejétől), illetve a 35 százalékos adóterhet viselő osztalék.

A kötelezettségeket jelentősen befolyásoló minimálbér összegéről viszont egyelőre nincsenek biztos információk.

A munkaadó és munkavállalói járulék mértéke marad 3, illetve 1,5 százalék viszont alapjuk megegyezik a társadalombiztosítási járulék, illetve az egészségbiztosítási járulék alapjával, azzal, hogy az érintettek köre nem módosul. A szakképzési hozzájárulás alapja szintén a tb. járulék alaphoz igazodik.

Bővül a mulasztási bírság kiszabásának lehetősége, illetve az adóbírság mértéke bizonyos esetekben az eddigi 50 százalék helyett 75 százalék is lehet.

Végül meg kell említenünk, hogy a NYENYI adatszolgáltatás újabb egy évvel kitolódik, azaz "utoljára" 2009-ről 2010-ben kell teljesíteni. (P&P)
(logsped)

2009.01.06.