Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Intermodális ipari és logisztikai park építése a Fényeslitke-Komoró térségében

Kapcsolódó oldal:  Elkészült a Fényeslitke-komorói ipari park első létesítménye, a korszerű szennyvíztisztító-telep   
(MR)
2010.08.05.
Intermodális ipari és logisztikai park építése a Fényeslitke-Komoró térségében

Elsőként az úgynevezett vizes közművek építése kezdődhet meg. Ezzel együtt indul a távközlési kábelhálózat létesítése is.

Kálnoki Kis Sándor, a projekt koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízott a 32,5 milliárd forint értékű komplex gazdaságfejlesztési program megvalósításának állásáról elmondta: szeptember végén várhatóan aláírják az első kivitelezői szerződést a Fényeslitke-Komoró térségében épülő, intermodális ipari és logisztikai park létrehozására. Elsőként az úgynevezett vizes közművek építése kezdődhet meg, kialakítják a vezeték- és csatornarendszert, a csapadékvíz elvezető hálózatot. Ezzel együtt indul a távközlési kábelhálózat létesítése is.

A vasúti hálózat korszerűsítése viszont a sikertelen közbeszerzési eljárás miatt valamivel később kezdődhet. A 2010. végéig tervezett munkálatok során 150 kilométer hosszú normál és széles vágányhálózatot újítanak fel, amelyből 43 kilométer gerinc vasúti pályának számít.

A közút-hálózat korszerűsítése már tart, s 2011 végéig összesen mintegy 7 milliárd forint értékű fejlesztés lesz a térségben.

A gazdaságfejlesztési program fő elemei közé tartozó felsőfokú képzés is elindul októberben: a Nyíregyházi Főiskola műszaki logisztikai szakmérnöki kurzusán 20 hallgató kezdi meg tanulmányait, s tizenöten a záhonyi térség cégeinél dolgoznak jelenleg is.

A záhonyi térségben, ahol az európai normál és az eurázsiai széles nyomtávú vasútvonalak találkoznak, jelenleg 9-9,5 millió tonna árut raknak át. A szakemberek prognózisa szerint ez a mennyiség 2015-ig 60 százalékkal nőhet. Az előrejelzés a kazah-kínai határon forgalmán alapul, ahol mára a 2004-es 4 millió tonnányi áruval szemben 16 millió tonnát továbbítanak, s annak döntő része az Európai Unió országaiba áramlik. (MR)

További információk:

2009.09.22.