Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A Fényeslitke-komorói ipari park első létesítménye elkészült

Kapcsolódó oldal:  A Fényeslitke-komorói ipari park első létesítménye elkészült

Elkészült a Fényeslitke-komorói ipari park első létesítménye, a korszerű szennyvíztisztító-telep

Az ipari park szennyvízét fogadó tisztítót a meglévő dögei telep bővítésével alakították ki, több mint százhétmillió forintos ráfordítással négyszáz köbméterről nyolcszázra növelték a kapacitását egy-egy új levegőztető- és ülepítő medence építésével. Az avatáson Nagy Lajos, a kivitelező nyíregyházi Ke-Víz 21 Építőipari Zrt. mérnöke elmondta: az épülő intermodális közforgalmi ipari-logisztikai terület alapinfrastruktúrájának kilencven százaléka elkészült már, a nyár végén, ősz elején azokat át is adhatják.

A cég építi az ipari park ivóvíz- és szennyvízhálózatát, belső útjait, járdáit, azok közvilágítási rendszerét, valamint a csapadékvíz elvezetőjét egy úgynevezett záportározóval együtt. A mérnök megjegyezte: a másfélmilliárd forint értékű munkálatokkal augusztus 28-ig szeretnének végezni, de az esős időjárás akadályozza a kivitelezést, négy napja nem tudnak a területen dolgozni, így elképzelhető némi csúszás. Augusztus végére viszont teljesen elkészül a park belső vasúti hálózata a Vasúttechnikai Kft. kivitelezésében. A társaság nyolcszázhatvanmillió forintos költségből hatszázötven méter széles és 1.300 méter hosszú normál vasúti pályát épít, a terület határáig.

A Ke-Víz 21 Zrt. koordinálásával a TIGÁZ Zrt. építi a gázvezeték-hálózatot, míg az E.ON Zrt. az elektromos vezetékrendszert alakítja ki, ugyancsak nyár végi határidővel. A Fényeslitke-Komoró közötti ipari parkba az alapinfrastruktúra kialakítása után kezdhetik meg a betelepülést a termelői-, feldolgozói-, szállítmányozási közép- és nagyvállalatok, illetve a beszállítói és expedítőri feladatokat ellátó kisvállalkozások. Az ipari park teljes beruházási költsége meghaladta a 3,5 milliárd forintot, amelyhez az Európai Unió és a magyar állam közel 1,8 milliárd forintos támogatást adott a projektmenedzseri feladatokat ellátó, száz százalékos magyar tulajdonban lévő Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Holding Zrt.-nek. (MR)

2010.08.05.