Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Változik a gyes, a gyed, a családi pótlék

Kapcsolódó oldal:
  


Fontos  

Törvényt hozott az Országgyűlés a családi csődvédelemről, amely első lépcsőben szeptemberben lép hatályba. (MTI)
(logsped)
2015.06.30.
Bejelentették a rezsicsökkentés újabb lépcsőjét, melynek értelmében 11,1 százalékkal csökken a gáz, a villamos energia és a távfűtés ára a következő fűtési szezon előtt.
Szélesedik a gyermekek után járó adókedvezmény
családi csődvédelem (MNO)    
(logsped)
2013.09.05.
2013 szeptemberben ülésén dönthet a kormány a rugalmas gyed bevezetéséről mint a demográfiai program következő eleméről - számol be a Magyar Nemzet.   
(logsped)
2013.08.10.
2013 szeptemberben szavazhat a parlament az új babakötvényről, amelyet külön erre a célra hoznak létre egy 19 éves futamidejű állampapír formájában. A kötelező államkincstári igénylés októberi bevezetése óta több mint nyolcezer szülő igényelt Start-számlát. (MNO)   
(logsped)
2013.08.04.
A kormány döntésével a jövőben minden gyermekes család teljes egészében igénybe veheti majd a családi adókedvezményt - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. (MTI)   
(logsped)
2013.07.25.
Az 2013. július 06. napjától és 2013. július 15. napjától életbe lépő jogszabályváltozások nem érintik a jogosultság szabályait, tehát ugyanaz kaphat táppénzt, terhességi-gyermekágyi segélyt és gyermekgondozási díjat, aki korábban is kaphatott. (MTI)   
(logsped)
2013.07.22.
2014 év január 1-jétől összevonják az önkormányzatok által krízishelyzetben adható három támogatást - döntött az Országgyűlés hétfőn. (MTI)   
(logsped)
2013.05.28.
2013-tól hét szociális jellegű juttatás összege is nő a minimálbér emelésével. Igy a megváltozott munkaképességű személyeket illető támogatás, vagyis a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás, a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás), a táppénz, az álláskeresési járadék, a nyugdíj előtti álláskeresési segély, valamint a gyermekgondozási díj (gyed). (MN)   
(logsped)
2012.07.15.
2012 augusztus közepéig dupla összegű családi pótlékot, illetve azzal azonos összegű iskoláztatási támogatást kapnak az érintettek. (MTI)   
(logsped)
2012.07.25.
Az előző kormány háromról két évre csökkenttette a gyes időtartamát. A törvény 2010. május elsejétől lépett életbe. A kormány visszamenőlegesen vissza akarja állítani a korábbi helyzetet.   
(DEHIR)
2010.08.19.
Változnak a gyes, a gyed, a családi pótlék szabályai 2009-ben és 2010-ben

A 2010. április 30-a után született gyermekek esetében gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik, a gyes időtartama pedig háromról két évre csökken.
Az elfogadott törvénymódosítás értelmében elmarad a családi pótlék 2009 szeptemberi korrekciója és a 2010-es emelése
2009 szeptember 1-től családi pótlék növeli az adóalapot.


Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a gyes, a gyed és a családi pótlék szabályainak módosításait.

A gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik, a gyes időtartama pedig háromról két évre csökken. A törvényjavaslat szerint a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében lesznek érvényesek a gyes- és gyed-változások.

A két munkaviszonyhoz, illetve biztosítási időhöz kötött juttatás, azaz a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) jogosultsági ideje 180 napról 365-re emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a kismamának minimum 365 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kapjon tgyást, majd gyedet.

A terhességi-gyermekágyi segélynél változás még, hogy a jogszerző időbe nem számítható be a felsőoktatásban eltöltött idő egésze, hanem csak 180 napot lehet majd belekalkulálni. A szociális tárca számításai szerint a gyedre vonatkozó változások az igénybevevők alig 5 százalékát érintik majd. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig jár majd.

A gyermekgondozási segélynél (gyes) a jövőben sem lesz szükség jogszerző időre, ám ennek időtartama háromról két évre csökken, kivéve az ikerterhességeket, ahol továbbra is három évig kapják a kismamák a pénzt.

A három vagy több gyermeket nevelőknél a gyermeknevelési támogatás (gyet) eddig a legkisebb gyerek hároméves korától nyolc éves koráig járt. A törvénymódosítással az alsó határ három évről két évre módosul, a felső határ azonban nem változik. Ez azt jelenti, hogy egy évet nyernek a főállású anyák.

Nem emelkedik a családi pótlék 2009 szeptember 1-től

A kormány szándéka szerint a családi pótlék nem szűnik meg, ám annak összege sem idén, sem pedig jövőre nem változik.

Eddig évente átlagosan négy-öt százalékkal emelték - ez marad el a következő időszakban.

Változások a családi pótlék folyósításában

A törvénymódosítás azt is tartalmazza, hogy jövőre nem emelkedik a családi pótlék összege.
Családi pótlék 2009

Családi pótlék 2009


A törvény 2010. augusztus 31-től hatályba lépő rendelkezésével módosul a családi pótlék folyósításának időtartama: a közoktatási intézményben tanuló gyermek után az eddigi 23. életév helyett 20 éves korig, illetve annak a tanévnek a végéig jár a juttatás, amelynek időtartama alatt a 20. életévét betölti.

A családi pótlékra vonatkozó rendelkezések módosítása nyomán lehetőség lesz arra, hogy az összeg ötven százalékát az érintett család természetbeni juttatás formájában kapja meg. Ezt a települési önkormányzat jegyzője rendelheti el. A korlátozás időtartama egy év, és az intézkedés szükségességét legalább félévenként felül kell vizsgálni.

A családi pótlék növeli az adóalapot 2009 szeptember 1-től

Az idei adótörvény-módosítás szerint szeptembertől adóalapot növelő, nem adózó juttatássá válik a családi pótlék, amelynek összegét fele-fele arányban megosztják a házas-, illetve élettársak között.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 2009. szeptember 1-jétől hatályos szabályai szerint a magánszemély köteles nyilatkozatot adni a munkáltatójának, illetve a bér kifizetőjének, ha 2009. augusztus 31-ét követően ún. adóterhet nem viselő járandóság (pl. családi pótlék) címén van, nem a munkáltatótól származó bevétele.

(Az adóterhet nem viselő járandóság azt jelenti, hogy az adott jövedelem növeli az adóalapot, de a rá eső adót nem kell megfizetni. )

Kevesebb gyermeket nevelhetnek

A hétfőn elfogadott törvénymódosítás része az is, hogy a helyettes szülők, nevelőszülők a korábbinál eggyel kevesebb gyermeket nevelhetnek egy időben. Így a hagyományos nevelőszülőknél öt helyett négy, a hivatásos nevelőszülőknél nyolc helyett hét, a speciális hivatásos nevelőszülőknél pedig öt helyett négy lehet a gyermekek száma.

Fontos újdonság a gyermekvédelmi igazgatási bírság bevezetése, valamint a szociális és gyámhivatal véleményezési jogkörének garantálása. A gyermekvédelmi igazgatási bírság összege maximum 200 ezer forint lesz.

(DM)
2009.05.27.