Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébÚjabb rezsicsökkentés

Kapcsolódó oldal:  Újabb rezsicsökkentés

Bejelentették a rezsicsökkentés újabb lépcsőjét, melynek értelmében 11,1 százalékkal csökken a gáz, a villamos energia és a távfűtés ára a következő fűtési szezon előtt.(MNO)

"A Fidesz és a KDNP frakcióülésén azt a döntést hoztuk, hogy folytatni kell a rezsicsökkentést a villamos energia, a gáz és a távfűtés tekintetében. Ennek megfelelően a villamos energia, a gáz és a távfűtés árát ősszel 11,1 százalékkal csökkentjük" - jelentette be Rogán Antal.

A frakcióvezető utalt arra, hogy az előző kormányok idején a villamos energia ára 100, a gázé 120 százalékkal emelkedett, s a víz- és csatornaszolgáltatás díja is 70-75 százalékkal nőtt. Rogán Antal arról is szólt, hogy az egyéb közműdíjak esetében a nyáron életbe léptetett rezsicsökkentés elegendő volt arra, hogy visszaadja az embereknek azt a pénzt, amit az előző kormányok idején elvettek tőlük, viszont a gáz- és villany esetében ez nincs így, ezért van szükség a további 11,1 százalékos mérséklésre.

Rogán hozzátette: az időpont még kérdéses, 2013 október 15-e és november 1-je jöhet szóba, de az biztos, hogy még a következő fűtési szezon előtt kezdetét veszi az újabb rezsicsökkentés.

A Fidesz-KDNP arra szólítja fel a bankokat, hogy 2013 november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára, közölte Rogán. A politikus - a hitelesek helyzetét megoldandó - kijelentette, a helyzetért a bankok a felelősek, ugyanis nem árulták el az embereknek a kockázatot, és minden terhet áthárítottak rájuk, így a kialakult problémát is nekik kell megoldani.

A bankok 2013 november 1-jéig kapnak határidőt, ha addig nem teljesítik az elvárást, a frakció felkéri a kormányt, hogy a javaslatot terjessze be a parlament elé, akár a bankok kárára is - mondta a politikus.

Kivezethetik a devizaalapú jelzáloghiteleket

A frakcióvezető később kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: azt kérik a bankoktól, hogy módosítsanak a devizahitelesek javára, ez erkölcsi kötelességük, ha nem teszik meg akkor a kormánynak közbe kell lépnie. Rogán azt mondta, ha ezt nem teszik meg a pénzintézetek, akkor sor kerülhet a devizaalapú jelzáloghitelek kivezetésére, szerinte ezzel nem fenyegeti a bankrendszert veszély, de terhet vállalniuk kell a bankoknak.

Rogán Antal a devizahitelekkel kapcsolatban ismertette a júliusi adatokat, amelyek szerint 279 ezer szabad felhasználású és 222 ezer lakáscélú devizahitel volt hazánkban, noha a végtörlesztés, az árfolyamrögzítés és a Nemzeti Eszközkezelő által nyújtott segítség következtében 360 ezer család szabadult meg devizahitelétől.

Szélesedik a gyermekek után járó adókedvezmény

Kiszélesítik a gyermekek utáni adókedvezményt, így a jövőben nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékból is le lehet majd vonni - közölte Harrach Péter, hozzátéve: ezzel körülbelül 50 milliárd forint marad a családok zsebében.

Családi csődvédelem

A másik fontos téma a családi csődvédelem kérdése - mondta Harrach. Úgy fogalmazott, hogy ez segítséget jelent, de nem veszi le a terhet az emberek válláról, "az adósságot meg kell fizetni". Rogán Antal ezt kiegészítve hozzátette, a Fidesz frakciója amellett áll, hogy az alacsony keresetűek támogatása napirendre kerüljön, "a csődvédelemmel kapcsolatot javaslatot mi is támogatjuk".

Megvan a fedezet

Rogán arról is beszélt, hogy Varga Mihály gazdasági miniszter tájékoztatta a frakciót a 2014-es költségvetés irányelveiről, ami alapján megvan a fedezet a most bejelentett kedvezményekre úgy, hogy tartható legyen a kitűzött cél. (logsped)

2013.09.05.