Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébEgyenlegjavító program: makrogazdasági prognózis 2014-ig

Kapcsolódó oldal:  Egyenlegjavító program: makrogazdasági prognózis 2014-ig

Nem adóztatják az MNB-t, de nő a kincstár illetéke, karcsúbb lesz a közszféra, késik a pedagógusbér-emelés, jön a segélyplafon. (MTI)

A 2013-as költségvetésben 397 milliárd forintos kiigazítási programról döntött csütörtöki ülésén a kormány, amellyel biztosítható a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón.

133 milliárdot zárolnak

A kormány 133 milliárd forinttal kiigazítja az idei költségvetést is: a minisztériumok és kormányzati intézmények idei költségvetéséből meghatározott összegeket, illetve a vagyoni fejezetekben maradványokat zárol többek között a Nemzeti Földalapnál és a Nemzeti Foglalkoztatási Alapnál.

Kijelentette, az intézkedések révén az idén, jövőre és 2014-ben is 3 százalék alatt tartható a GDP-arányos államháztartási hiány. Az ország ezzel nemcsak az Európai Bizottság ajánlását teljesíti, de elkerüli a több mint ezermilliárd forint kohéziós forrás elvonását.

Új makroprognózis

A kormány a dokumentumban megjegyzi: a prognózis nem tartalmazza a közeljövőben megkötendő EU/IMF megállapodás kedvező hatásait, így a valójában várhatónál mérsékeltebb növekedési környezetet foglal magába. Ez a konzervatív tervezés a költségvetési hiánycélok eléréséhez további tartalékokat biztosít - írja jelentésében a kormány.

A kabinet áprilisban közzétett, Széll Kálmán Terv 2.0 című konvergencia programjában még az idei évre 0,1 százalékos, 2013-ban 1,6 százalékos, 2014-ben pedig 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb számításai szerint az államháztartási hiány 2012-ben és 2013-ban is a bruttó hazai termék 2,7 százaléka lesz, míg 2014-ben 2,2 százalékra csökken. Áprilisban még 2,5 százalékos, 2,2 százalékos és 1,9 százalékos hiánnyal számolt a kormány.

A kormány nem közölte az inflációs pályára vonatkozó pontos előrejelzéseit, ám megjegyezte, hogy az idei 5,8 százalékról jövőre csak 5 százalékra csökken a fogyasztói árak átlagos éves drágulási üteme. Ezt a kormányzat a jövedéki adó emelésén túl a várható élelmiszerár-sokkal és az áfa-elkerülés visszaszorítása által okozott hatásokkal magyarázza. A kormány szerint az egyszeri inflációs sokkok lecsengésével a fogyasztói áremelkedés üteme 2014-ben a Magyar Nemzeti Bank inflációs - 3 százalékos - célja körül alakulhat.

A kormány a kivitelben az idén 2,6 százalékos, jövőre 6,6 százalékos, 2014-ben pedig 6,8 százalékos bővüléssel számol. Ezzel párhuzamosan a behozatal az idén 1,4 százalékkal, jövőre 5,1 százalékkal, 2014-ben pedig 5,4 százalékkal nőhet. A foglalkoztatottak száma 2012-ben 1,1 százalékkal, 2013-ban 0,9 százalékkal, 2014-ben pedig 1,5 százalékkal nőhet. Így a munkanélküliek aránya a 15-74 évesek korosztályában az idei átlagos 10,9 százalékról 2013-ban 10,7 százalékra, 2014-ben pedig 10,5 százalékra csökken.

A kormány azzal számol, hogy a háztartások fogyasztása az idei 0,8 százalékos és a 2013. évi 0,2 százalékos visszaesést követően 1,3 százalékkal nő 2014-ben. A bruttó állóeszköz felhalmozás pedig az idei 5,8 százalékos visszaesést követően jövőre stagnál, 2014-ben 1,2 százalékkal nő.

Csökken az uniós projektek társfinanszírozásának aránya

A kormány az EU/IMF hitel-megállapodás megkötése után jelenlegi 15 százalékról 5 százalékról csökkenti az Európai Uniós projektek társfinanszírozásának arányát, amely 55 milliárd forintos megtakarítást jelent a költségvetésnek.

Karcsúsítják a közszférát

A kormány bürokráciacsökkentő csomagról döntött, amely 30 milliárd forinttal javítja a költségvetési egyenleget. Ennek keretében a közszférában megszűnik az a lehetőség, hogy a munkavállaló egyszerre kapjon munkabért és nyugdíjat (Kivétel az egészségügyben és a felsőoktatásban dolgozók). A közszférában a következő három évben nem töltik fel a nyugdíjba vonulók helyét. Egyes ágazatokban azonban, így az egészségügyben nem lesz nyugdíjas létszámstop, mivel ott "ez nem érvényesíthető". Az önkormányzati rendszer átalakítása során a központi kormányzat által átvett iskolák, korházak, illetve a járási rendszer bevezetése révén nagyjából 22 ezerrel csökken a közszféra létszáma már 2013-tól.

Késik a pedagógusbér-emelés

A kormány a tanári fizetések 2013. szeptember 1-i emelését 2014 elejéig elhalasztja, amivel 73 milliárd forintot takarít meg. Amennyiben viszont 2013-ban a tervezett 1 százaléknál jobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot.

Jön a segélyplafon

A kormány 8-10 milliárd forintos egyenlegjavulást vár az önkormányzatok által kifizetett szociális támogatásokra vonatkozó felső korlát bevezetésétől. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány még nem döntött, milyen támogatásoknál vezeti be a felső korlátot és leszögezte: semmilyen gyerekneveléssel kapcsolatos támogatás nem jöhet szóba. Jogos és igazságos lépésnek mondta, hogy a 47 ezer forintos közfoglalkoztatási bérnél ne legyen nagyobb az egy főre jutó szociális támogatások összege.

Drágul a készpénzfelvét, nem adózik az MNB, többet fizet a kincstár

A miniszter közölte: jövő évtől a készpénzfelvétel után 3 ezrelékes tranzakciós illetéket kell majd fizetni a korábban tervezett 1 ezrelék helyett. A tranzakciós illetéket mégsem terjesztik ki a Magyar Nemzeti Bankra, de 30 milliárd forinttal 40 milliárd forintra emelik a Magyar Államkincstár által fizetendő tranzakciós illeték összegét. Mint mondta, a gyengébb növekedési ráta és "partnereink kifogásai" miatt a kormány már nem számol ezzel a tétellel. Emlékeztetett: az Európai Bizottság a jegybanki tranzakciós illeték miatt kilátásba helyzete, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen.

+95 milliárd adóbeszedésből, online pénztárgépek

A kormány 95 milliárd forintos többletbevételt remél az adóbeszedés hatékonyságának növelésétől. Matolcsy György a csütörtöki kormányülés "egyik legfontosabb döntésének" nevezte, hogy a kormány a jövő év során, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével valamennyi pénztárgéphez bevezeti az online kapcsolatot. A miniszter kormányzati számításokat idézett, amelyek szerint Magyarországon mintegy 500 milliárd forintot tesz ki a meg nem fizetett áfa. Az intézkedést az olaszországi, svédországi és szlovéniai sikeres példákkal is magyarázta. Bulgáriában hasonló intézkedésnek köszönhetően 1 milliárd euróval, közel 300 milliárd forinttal több lett az áfabevétel - tette hozzá.

Fordított áfa a sertéskereskedelemben

Az adóintézkedések között említette fordított áfa kiterjesztését a sertéskereskedelemre. Az öt gabonanövénynél ez az intézkedés bevált az elmúlt hónapokban - mondta Matolcsy. A gazdaságfehérítés így összesen 120 milliárd forintnyi többletbevételt hozhat a költségvetésnek - összegezte.

Lebontják tb-hozzájárulási plafont

A miniszter számításai szerint 51 milliárd forint egyenlegjavítást hoz a társadalombiztosítási hozzájárulásra vonatkozó plafon eltörlése. Megszűnik az a jelenlegi rendelkezés, hogy havi 661 ezer forint felett 0 százalék a tb-hozzájárulás kulcsa. Mind mondta, egyenlegében ez az intézkedéssel az adófizetők 1 százaléka valamivel többet fog befizetni 2013-ban, mint idén, de ezek az adófizetők így is többet tarthatnak meg, mint az arányos egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése előtt. (logsped)

2012.10.05.