Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Cafeteria adózása

Kapcsolódó oldal:  



Cafeteria adózása 2010-ben

2010 január 1-től három csoportba kerültek a korábban adómentes béren kívüli juttatások: adómentes, kedvezményes adózású, valamint normál adózású juttatások.

Az adómentes juttatásokat semmilyen adó vagy járulék nem terheli.

A csoportba két cafeteria elem, az otthoni internet előfizetés támogatása, valamint a kockázati életbiztosítás díja került. Az otthoni internet támogatása keretében a munkáltató a munkavállaló, vagy a vele egy háztartásban élő házastárs nevére szóló internet előfizetés díját térítheti meg. A cafeteria elemnek külön adómentességi korlátja nincs, tehát bármekkora összegű havi internet előfizetés elszámolható.

A kockázati életbiztosítás díját támogató juttatás felső korlát nélkül adómentesen igényelhető. Lehet egyéni vagy csoportos kockázati életbiztosítás is, fontos viszont, hogy a szerződésben a szerződő (díjfizető) a munkáltató, a biztosított a munkavállaló, a káresemény bekövetkezésekor a kedvezményezettek pedig a munkavállaló által megadott magánszemély vagy magánszemélyek.

A kedvezményes adózású elemek közé tartozik a legtöbb juttatás, ezeket 25 százalékos adó terheli.

2010-től az üdülési csekk kedvezményes adózással a havi minimálbér összegéig (2010-től 73.500 forintig) adható évente, igényelheti a munkavállaló és igényelhető a munkavállaló közeli hozzátartozója számára is.

Meleg étkezés támogatására 2009-ben havi 12.000 forintot lehetett adni adómentesen, 2010-től viszont kedvezményes adózással már 18.000 forint adható. Utazási támogatásra havi, vagy éves bérlet összegének megfelelő juttatás adható 2010-től.

Kedvezményes adózású elem lesz az iskolakezdési támogatás is, amely a minimálbér 30 százalékának megfelelő összegig adható. Iskolakezdési támogatást az adott szeptemberben általános- vagy középiskolába járó gyermek után kaphatnak a gyermek nevelői. Iskolakezdési támogatásban azok a nevelők részesülhetnek, akik a szóban forgó iskolás gyermek után családi pótlékra jogosultak.

2010-től a munkáltató által fizetett havi önkéntes nyugdíjpénztári támogatás munkavállalónként, havonta a mindenkori minimálbér 50 százalékának megfelelő összegéig adható kedvezményes adózású juttatásként. Önkéntes egészségpénztárra ennél kevesebb, csupán a minimálbér 30 százalékának megfelelő támogatás adható.

Az iskolarendszerű képzés költségeinek térítése a minimálbér két és félszeresét teheti ki évente és akkor számít kedvezményes adózásúnak, ha a magánszemély a képzésen a munkáltató elrendelése alapján vesz részt, és ez a munkakör betöltéséhez szükséges ismeret megszerzését, vagy a munkavállaló számára szükséges, a munkáltató tevékenységével összefüggő szakmai ismeretek megszerzését szolgálja.

A normál adózású csoportba január elsejével a hidegétkeztetési utalvány, az ajándékutalvány, valamint a kultúra utalvány tartozik,

mindhárom cafeteria elem után 54 százalékos adót kell fizetni, személyi jövedelemadó, valamint egyéb járulékok jogcímén. (DM)

2010.01.05.