Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  



Adótörvény tervezet 2015

A Kormány az Országgyűlésnek kedden benyújtotta a jövő évi adótörvény-tervezetét. A többgyerekes családoknál nagyjából 230 milliárd forint az adókedvezmény és a cégek adózása sem változik. Többek között ÁFA csökkentés, elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert, áfacsalások visszaszorítása szerepel a tervezetben. Varga Mihály szerint hosszabb távon jöhetnek újabb adócsökkentések: például egyszámjegyű SZJA és még több segítség a kétgyerekeseknek. (M1 Híradó )

5 százalék lesz az áfakulcs jövőre a szarvasmarha, juh és kecske esetében is. A feldolgozók és a termelők által fizetett áfa csökken, de ezen keresztül a fogyasztói árak is mérséklődhetnek. Ez az egyik újdonság a jövő évi adótörvény javaslatok között.

A másik, hogy a távközlési adót kiterjesztik az internetszolgáltatásokra is. A felmérések szerint egyre többen telefonálnak az internet segítségével.

És az adócsomag részeként szigorúan fellépnek az adócsalók ellen. Így például elektronikus közúti árufigyelő rendszert vezetnek be, amelynek az áruk valós útjának követése a célja - mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. "Ez egy olyan komplex kiválasztás és ellenőrzési rendszer lesz, amelyen keresztül az összes Magyarország területén mozgóárunak a forgalmát szállítását, közlekedését nyomon tudjuk követni" - tette hozzá.

Emellett a láncolatos áfacsalások visszaszorítása érdekében az eladónak és a vevőnek is tételes áfaösszesítőt kell majd kitölteniük.

Az újonnan alakuló cégeknek pedig havonta és nem negyedévente kell majd az áfát bevallaniuk.

A híradónak nyilatkozó szakértő szerint ezek a lépések egyértelműen arra utalnak, hogy a kormány hadat üzen az áfacsalóknak. Hegedűs Sándor, a RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt vezető adótanácsadója azt mondta, hogy az áfacsalások miatt uniós szinten 193 milliárd euró esik ki évente. Ekkora összegre a magyar költségvetésnek is szüksége lenne - tette hozzá.

Jövőre is marad a bankadó. De könnyen elképzelhető, hogy a hitelezés növelése érdekében a pénzintézetek által befizetett különadó egy részét elengedhetik.

A foglalkoztatást ösztönző programok is tovább folytatódnak, így a munkahelyvédelmi akció is. Eddig ebben 890 ezren vettek részt. A szakminiszter azt mondta: szeretnék ugyanakkor ezt kiterjeszteni a részmunkaidőben dolgozók számára is.

Újdonság, hogy a fiatal párok házasságkötését adókedvezménnyel ösztönzik majd. Erről már a kormányszóvivő számolt be. Kurucz Éva elmondta, hogy a házasságkötést követő két évben évi 60 ezer forint adócsökkentést kapnak a fiatal házasok. Hozzátette, együttesen havi ötezer forint adókedvezményt kapnak az szja-ból.

A gyereknevelést pedig a családiadó kedvezmény kiterjesztésével segítik. Ez azt jelenti, hogy a második gyermek vállalását is ösztönözni kívánják, ami 2016-tól 2019-ig több lépcsőben valósul meg. Ez idő alatt a kétszeresére, 10 ezer forintról 20 ezerre emelik a gyermekenkénti kedvezmény mértékét.
(logsped)

További információk:



2014.10.22.