Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Az adóhivatal készíti majd az szja-bevallást

Nem kell szja-bevallást készíteni, gyorsabban kapják vissza a cégek a nekik járó áfát, nem kell adót fizetni az elektromos autók után. Csak néhány fontosabb változás az adócsomagban, amelyet kedden nyújt be a parlamentnek a kormány. Tállai András államtitkár azt mondta: korszakváltás kezdődik az adózók és az adóhatóság között. Olyan változások lesznek, amelyek az ügyfelek javát szolgálják majd. (M1 Híradó)

Elég egy iksz

Tállai András ismertetése szerint az adózónak lehetősége lesz egy nyilatkozatot tennie, beikszelni egy rubrikát, és már le is tudta kötelezettségét, ezzel a nyilatkozattal ugyanis felhatalmazta az adóhatóságot, hogy helyette töltse ki bevallását. A lehetőséggel egyelőre csak azok élhetnek jövőre, akik egy helyről kapják a fizetésüket, és semmilyen adókedvezményt nem vesznek igénybe, de így is mintegy másfél millió ember használhatja ki. 2017-től viszont mindenkitől átveszi a NAV ezt a feladatot - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.

Megbízhatók, átlagosak és kockázatosak

Egy másik fontos változás, ami a vállalkozásokat érinti, hogy az adóhatóság 2016 első negyedévét követően "megbízható", "átlagos", vagy "kockázatos" kategóriákba sorolja majd az adózókat "megbízható", "átlagos", vagy "kockázatos" kategóriákkal. Az erre vonatkozó kritériumokat a törvény tartalmazni fogja. Jó adós az a cég lesz, amely legalább három éve működik, három százaléknál nagyobb adókülönbözetet az adóhatóság nem állapított meg nála, nem rendelkezik 500 ezer forintnál nagyobb adótartozással, és az elmúlt öt évben nem függesztették fel, illetve nem törölték adószámát.

Jónak lenni jó

Ez természetesen előnyökkel fog járni, az egyik ilyen, hogy az adóhatóság 180 napnál tovább nem ellenőrizheti a céget. A másik, hogy ha esetleg az adóhatóság szankcionálná a jó adózót, akkor a bírság mértéke jóval alacsonyabb lesz, mint amennyit a törvény egyébként előír. A harmadik, hogy számukra 2017-től jelentősen, 45 napra csökken az áfa-visszaigénylés határideje.

Könnyebb lehet négy keréken is

A jövőben a környezetkímélő autók tulajdonosai nem fizetnek majd bizonyos közterheket. Így például nem kell regisztrációs adót, átírási illetéket, gépjárműadót és cégautóadót sem fizetniük. A fuvarozó vállalkozásokat is kedvezően érinti az adótörvény tervezett módosítása, hiszen ennek alapján a jövőben a helyi iparűzési adóból levonhatják a külföldi autópályák használati díját, valamint az itthoni autópályák használatáért fizetett úthasználati díj 7,5 százalékát.
(logsped)

2015.10.13.