Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  A 2012 évi adótörvények módosításairól szavazott az Országgyűlés

A baleseti adó legfeljebb napi 83 forint lehet, csökken a kiküldetési díj adója, a regisztrációs adó a különadót a jogutód is fizeti - egyebek mellett ezeket az új szabályokat emelte ki a jövő évi adótörvényekhez benyújtott, a parlament által hétfőn este megszavazott módosításokból Szatmáry Kristóf, a NMG államtitkára, MTI információ.

Béren kívüli juttatások

Az Országgyűlés döntése értelmében a béren kívüli juttatásként adható étkezési utalvány értéke havi 18 ezer forintról 12.500 forintra csökken, ha azt a munkaadó által működtetett étteremben használják fel. Minden más esetben csak 5 ezer forint számít béren kívüli juttatásnak.

Sörfőzdére adóraktári engedély

Sörfőzdére adóraktári engedélyt a jövőben az évi 20 ezer hektolitert el nem érő termelőkapacitás helyett már 8 ezer liter alatti kapacitásnál is adható. A sörfőzdét működtető személynek 500 ezer forint jövedéki biztosítékot kell letennie. Eddig ilyen nem volt.

Perlés illetéke

Papcsák Ferenc (Fidesz) javaslatára drágul a perlés illetéke akkor, ha a pertárgy értéke nem állapítható meg. A Fővárosi Bíróság, illetve a megyei bíróságok előtt az elsőfokú peres eljárás illetéke 450 ezer forintról 600 ezerre emelkedik, míg a nem peres eljárásoké 250 ezerről emelkedik 350 ezerre. A Legfelsőbb Bíróság előtt a felülvizsgálat illetéke 600 ezerről 700 ezer forintra emelkedik.

Helyi önkormányzatok által bevezetett adó

A helyi önkormányzatok nem vethetnek ki települési adót, az általuk bevezetett adó sem haladhatja meg az arra előírt maximumot. A telek- és az építmény-, továbbá a lakásbérleti jog adója évi 12 ezer forintról 17 ezerre emelkedik.

Adószám felfüggesztésének szabálya

Az adózás rendjéről szóló törvényben - egyebek mellett - változik az adószám felfüggesztésének szabálya. Aki nem ad bevallást az esedékességtől számított 365 napon belül, annak is csak akkor függeszthető fel az adószáma, ha az adóhatóság felszólította a teljesítésre, de az elmaradt.

Észrevétel az ellenőrzési jegyzőkönyvre

Szintén az adózás rendjét érinti az az új előírás, amely megengedi az adózónak, hogy az ellenőrzési jegyzőkönyvre - a kézhezvételtől számított - 8 napon belül észrevételt tehet.

Fémek begyűjtése

A fémek begyűjtése kapcsán a visszaéléseket csökkenteni kívánó törvény kiegészült azzal a szabállyal, hogy a begyűjtő cégeket az adó- és vámhatóság veszi nyilvántartásba.

Vállalkozások a cégbejegyzése

A vállalkozások a cégbejegyzést követő 5 munkanapon belül kötelesek bejegyeztetni magukat a területileg illetékes kamaránál. Az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági termelők külön jogszabály szerint lesznek kötelesek a nyilvántartásba vételre.

Közúti közlekedésről

A közúti közlekedésről szóló törvényben szigorodott a külföldi rendszámú jármű, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy általi használata. Jelenleg ezt 30 napig teheti, a módosítás egy napnál rövidebb időt tartalmaz. Továbbra is kell a használathoz az üzembentartó írásos engedélye.

Átszövegezés

A költségvetési bizottság elfogadott javaslata átszövegezte a munkaadói járulékok helyébe lépő szociális hozzájárulási adót, de a lényeg - a 27 százalékos kulcs - nem változott. Hasonlóan új szöveggel nyert elfogadást a pornográf termékekre kivetett kulturális adó.

Tb-törvény kiegészítése

Kiegészítésként került be a tb-törvénybe az a szabály, hogy az egyházi személy után az egyháza fizet nyugdíjjárulékot és természetbeni egészségbiztosítási járulékot. Mindkét járulék alapja a minimálbér. A bevallás és a fizetés központilag történik.

Kgfb-törvényről

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) törvény úgy módosul, hogy az állami gépjárművekre nem kell kgfb szerződést kötni. Létrejön egy szervezet, amely az állami gépjárművek által okozott kárügyeket intézi. Az illetékes miniszter a mentesített járművek jegyzékét - a mentesítés előtt - közli az Európai Bizottsággal is. A biztosítók kgfb eredmény elszámolási szabályit az illetékes miniszter állapítja meg.

Alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző törvény módosul

Az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző törvény úgy módosul, hogy a bruttó 300 ezer forint alatt keresők nettó bérét a munkaadó őrizze meg. Ez azonban csak elvárás, amit a munkaügyi ellenőrzés alatt figyel a hatóság, de nem bírságolhat miatta, viszont az elvárást nem teljesítő cég két évig nem indulhat közbeszerzésen és nem kaphat állami támogatást.

Regisztrációs adóró

A regisztrációs adóról szóló törvény kiegészül azzal a szabállyal, hogy ilyen adót kell fizetnie a flottaüzemeltetőnek is, ha belföldi illetőségű személynek ad bérbe autót.
Rogán Antal (Fidesz) javaslata alapján - különösen a legjobb, 11-esnél magasabb környezetvédelmi osztályú járművek esetén - jelentősen csökken a regisztrációs adó. Például az 1.101-1.400 köbcenti közti motorral üzemelő benzines, vagy az 1.301-1.400 köbcentis dízelmotoros autók regisztrációs adója 350 ezer forintról 65 ezer forintra csökken. Ugyan ebben a kategóriában a 4-esnél rosszabb környezetvédelmi osztályú autó adója 1,4 millió forintról 780 ezerre csökken. (logsped)

2011.11.15.