Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A 2010-es éves e-matricák január 31-ig érvényesek

Kapcsolódó oldal:  A 2010-es éves e-matricák január 31-ig érvényesek

A 2010-ben vásárolt éves e-matricák érvényességi ideje január 31-én, hétfőn éjfélkor lejár, azaz kedden 0:00 órától nem érvényes. Az idei esztendőre szóló úthasználati jogosultságot a díjrendelet tavaly év végén életbe léptetett módosításának megfelelően magasabb árakon lehet beszerezni.

A magyarországi gyorsforgalmi úthálózat igénybevételéhez szükséges éves e-matricák érvényességi ideje – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – a tárgyévet követő január 31-ig tart. A 2010-ben vásárolt éves jogosultságok tehát 2011. január 31-éig, azaz jövő hét kedd éjfélig érvényesek. Az érvényességi időszak január 31-ig történő kiterjesztése azt a célt szolgálja, hogy az úthasználóknak elegendő idejük legyen az új e-matricák megvásárlására.

Fontos tudnivaló, hogy az öt éve változatlan úthasználati díjak 2011. január elsejével átlagosan 8,7 százalékkal emelkedtek. Az éves e-matricák 2011-ben az alábbi árakon szerezhetők be.

Kategória        Ár

  D1           40 000 Ft
  D2          115 000 Ft
  D3          172 000 Ft
  D4          215 000 Ft

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 2010-es eladási adataiból kiderül, hogy az autósok összesen mintegy 236 187 darab éves e-matricát vásároltak a társaság ügyfélszolgálatain és a viszonteladói hálózatának pontjain, ami 1%-os emelkedésnek számít a 2009-es esztendőhöz képest. De nem csupán az éves e-matrica értékesítési mutatója haladja meg az előző évben mért szintet: ez majdhogynem az összes kategóriáról elmondható. Fontos kiemelni azonban, hogy az eladási darabszámok növekvő trendjével ellentétben a realizált árbevétel szempontjából ez a folyamat – különösen a nettó számítás szerint – még nem váltott egyértelműen előjelet, és lényegében a 2009-es szinten stagnál. Ennek oka részben az, hogy 2009 júliusától az addigi 20-ról 25 százalékra nőtt az úthasználati jogosultságok árának ÁFA tartalma.

2010-ben a járművezetők tehát összességében mintegy 3 százalékkal több e-matricát vásároltak a megelőző év hasonló időszakával összehasonlítva, míg a bevételi oldalon csak kis mértékű, alig két százalékos növekedés mutatkozik. Ez a 2009-es 50,05 milliárd forinttal szemben 2010-ben 50,85 milliárd forintos bruttó összeget jelent (a nettó számítás szerint viszont egy százalékos csökkenés mutatkozik).

A legszembetűnőbb növekedés a teherjárművek számára érvényes 1 napos (D2, D3, D4) e-matricák forgalmában tapasztalható, ebből a típusból ugyanis 7 százalékkal vásároltak többet 2009-hez képest. A meredeken emelkedő trend hátterében valószínűleg az áll, hogy a válság leginkább ezekben a kategóriákban éreztette hatását, ezért a 2009-es mélyponthoz képest tavaly láthatólag újra növekedési pályára álló teherfuvarozás ezzel a forgalomélénküléssel is ilyen arányú növekedést produkált. Az előzőekhez viszonyítva az egyéb kategóriákban csak egy-két százalékos pozitív elmozdulás figyelhető meg, ez alól egyedül a havi e-matricák eladási darabszáma képez kivételt: ennél a típusnál ugyanis elhanyagolható, 1 százalékos forgalom-visszaesés mutatkozik.

Érdemes kiemelni, hogy a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Az úthasználati jogosultságot az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladó partnerein keresztül, az Interneten vagy mobiltelefon segítségével lehet szerezni. A virtuális díjfizetési lehetőségekről a www.autopalya.hu weboldalon lehet tájékozódni (Díjfizetés / Virtuális matrica). Fontos információ, hogy az e-matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért hitelesítés előtt fontos ezeket alaposan leellenőrizni.

A tél közepén járunk, ezért hasznos tudnivaló, hogy az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről egyrészt az ország egész területéről helyi tarifával hívható kék-számon (06-40-40-50-60), másrészt az éjjel nappal rendelkezésre álló diszpécserszolgálattól lehet információkat szerezni. Ezen kívül az autópályákon telepített VJT kijelzők, az autópályás weboldal (www.autopalya.hu) és az SMS alapú információszolgáltatás segítenek a tájékozódásban.

Ez utóbbin keresztül az utazók mobiltelefonjuk használatával, egy alapdíjas SMS áráért juthatnak aktuális forgalmi adatokhoz az ÁAK Zrt. kezelésében lévő autópályákkal kapcsolatban. A szolgáltatás által jelenleg az M0, M1, M3, M30, M35 és M7 autópályákról lehet közlekedési információkat kapni. A lekérdezéshez nem kell mást tenni, mint a kiválasztott autópálya kódját (M0, M1, M3, M30, M35, M7) egy alapdíjas SMS-ben a következő telefonszámra elküldeni: +36 70 777 4636. A válaszként érkező első üzenetben az adott autópályára vonatkozó általános információk olvashatók (forgalmi helyzet, időjárási viszonyok), míg a második a kilométerszelvény megjelölésével a két legfrissebb pályaeseményt tartalmazza. Ezek jellemzően balesetek, terelések, forgalomkorlátozások és egyéb, váratlan események leírásai lehetnek. Az elküldött SMS-re egy alkalommal válaszol a rendszer, tehát az aktuális forgalmi helyzetről minden esetben új üzenet elküldésével lehet információkat szerezni. (logsped)

2011.01.27.