Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb1,1 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről döntött a kormány

Kapcsolódó oldal:  1,1 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről döntött a kormány

Az emelés 2008 novemberétől, 10 hónapra visszamenőleg érvényes és a 13. havi nyugdíj második felének kifizetésével együtt kapják meg a nyugdíjasok

a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) közleménye emlékeztet rá, hogy a hatályos törvényi előírások szerint a januárban esedékes nyugdíjemelés mértékét a fogyasztói árak és az országos nettó átlagkereset évi tervezett növekedése alapján számítják ki. Ha azonban az infláció és az átlagkereset-növekedés üteme várhatóan nagyobb lesz a tervezettnél, akkor novemberben a januári nyugdíjemelést mértékét korrigálni kell.

A nettó átlagkereset-növekedés 2008-ban várható mértéke 7,5 százalék, a várható éves nyugdíjas fogyasztói árnövekedés 7,1 százalék, ennek alapján az éves nyugdíjemelés mértékének 7,3 százaléknak kell lennie. A kormány ezért döntött szerdán a januári 5 százalékos és a májusi rendkívüli 1,1 százalékos nyugdíjemelésen felül a novemberi további 1,1 százalékos emelésről.

Az emelés összege az átlagnyugdíj esetében havi 880 forint, ami 10 hónapra visszamenőleg jár (azaz átlagosan 8800 forint). A nyugdíjasok a szokásos novemberi nyugdíjkifizetés napján egy összegben, egyszerre kapják meg a novemberi, de már emelt összegű nyugdíjat; az emelés tíz hónapra visszamenőleg járó összegét; a 13. havi nyugdíj második részletét; valamint a 13. havi nyugdíj első, márciusban kifizetett részletének korrekciós különbözetét is.

A kiegészítő nyugdíjemelés 2,7 millió nyugdíjast érint. A nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások - amelyek emelésére az elmúlt évek gyakorlata szerint a nyugellátásokkal azonos módon kerül sor - esetében az 1,1 százalékos emelés havi összege az ellátás típusától függően 150-930 forinttal növeli mintegy 420 ezer fő jövedelmét. (Híradó)

2008.09.24.