Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Waberer's: új tulajdonosi szerkezet

Kapcsolódó oldal:  Waberer's: új tulajdonosi szerkezet

A Waberer's megduplázza árbevételét és Mid Europa Partners részvételével tőkeemelés hajt végre.

A Waberer's Holding középtávon megduplázhatja árbevételét, amivel az európai közúti fuvarozók rangsorában jelenleg elfoglalt hatodik pozíciójából a harmadik legnagyobb méretű vállalkozásává növekszik, - jelentette ki Wáberer György elnök-vezérigazgató azon a sajtótájékoztatón, amelyen a cég új társtulajdonosával, a Mid Europa Partners-szel közösen ismertette a magyarországi és közép-európai piacvezető társaság fejlesztési terveit. A tulajdonosok a cél érdekében elsősorban a régióban, azaz Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Lengyelországban keresnek akvizíciós célpontokat. Wáberer György hangsúlyozta: "a tranzakció kiváló lehetőséget kínál növekedésünk megvalósításához. Az elmúlt hat évben megkétszereztük forgalmunkat, az új tulajdonostárssal együtt ugyanezt fele idő alatt elérhetjük.

A Mid Europa Partners két héttel ezelőtt vásárolt 49,05%-os részesedést a holdingban Wáberer Györgytől azt követően, hogy a vállalkozó megvásárolta az AIG közép-európai befektetési alap birtokában volt részvényeket. A tranzakció realizálásához a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása még szükséges, a tulajdonosok azonban máris világos növekedési ütemtervet dolgoztak ki. Craig Butcher, a Mid Europa partnere közölte, hogy az általa képviselt magántőke befektetési társaság a zárást követően 12 millió eurós tőkeemelést hajt végre a Waberer's-ben. Wáberer György, aki továbbra is rendelkezik a részvények fennmaradó hányadával, tulajdonrészét egy éven belül a Mid Europa-val azonos szintre növelheti. Mindez összesen legalább 20 millió euróval növelheti a társaság tőkebázisát. Ezzel megnyílik az út további finanszírozások igénybevételére, amivel a Waberer's folytathatja közúti fuvarozó társaságok felvásárlását Magyarországon és a környező országokban.

Craig Butcher a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a befektetési társaság a Waberer's hosszú évek óta töretlen fejlődését és a magyar gazdaság fellendítése érdekében hozott központi intézkedések várható pozitív hatásait elemezve hozta meg döntését. Miközben a gazdasági válság Európa-szerte 20-25 százalékkal visszavetette a kapacitásokat és tekintélyes közúti fuvarozókat kényszerített földre, a Waberer's képes volt folyamatosan fejlődni. Csökkentette költségszintjét, növelte hatékonyságát, bővítette megrendelőinek körét. A Mid Europa Partners elkötelezte magát a társaság üzleti stratégiája mellett, és bízik a menedzsmentben.

Az idei első negyedév tényszámai és az eddigi intézkedések alátámasztják az árbevétel belátható időn belüli duplázásának tervét. A társaság organikusan, tehát már a tranzakció előtt is 10 százalékos árbevétel növekedési tervet prognosztizált 2011-re. Erre a nyugat-európai gazdaságban a közúti fuvarozási kapacitások iránt folyamatosan növekvő keresletnövekedés is alapot ad. A Waberer's forgalmának kétharmadát hagyományosan Magyarországon kívüli, főleg nyugat-európai fuvar desztinációkban bonyolítja. A kedvező piaci trendek kiaknázása érdekében a cég ambiciózus kereskedelmi offenzívát indított. A várhatóan tovább növekvő megrendelési állomány kiszolgálására Wáberer György 300-400 új jármű beszerzését tervezi az idei évben, amelyek részben a jelenleg 2300 kamionból álló flottát bővítik, részben a három évesnél régebbi fuvareszközök cseréjét szolgálják. A pénzügyi stabilitás növelése érdekében ugyancsak még a tranzakció előtt Wáberer György tovább stabilizálta működésének finanszírozását. Az eddig évente újratárgyalt hitelezési feltételeket középtávú, rulírozó jellegű, konzorciális jellegű hitel- és bankgarancia-keretmegállapodással váltotta fel.

A Waberer's 2010. évi bevétele várhatóan 331 millió euró, 95 milliárd forint. A Társaság jó pozícióban van ahhoz, hogy előnyösen kihasználja az európai közúti fuvarozási piac erős növekedései potenciálját korszerű fuvareszköz-állománya, regionális lefedettsége, alacsony költségbázisa alapján. (logsped)

2011.04.05.