Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A Waberer's a tranzakció zárását követően tovább növekszik

Kapcsolódó oldal:  A Waberer's a tranzakció zárását követően tovább növekszik

Közgyűlési határozattal lezárult a Mid Europa Partners (MEP) a Waberer's Holding Zrt.-ben vásárolt 49,05 százalékos tulajdonrészének tranzakciója.

A zárás valamennyi előfeltétele határidőre teljesült, beleértve az érintett országok versenyhatóságainak engedélyeit is. A Waberer's Holding Zrt. és a konszolidációs körébe tartozó cégcsoport Wáberer György és a MEP kiegyensúlyozott közös irányítása alá került.

A részvényesek egyúttal 17,37 millió euró friss tőkét bocsátottak a társaság rendelkezésére, amely azt fennálló hitelállománya csökkentésére fordította. A közgyűlést követően Wáberer György elnök-vezérigazgató bejelentette: "A 30%-kal csökkentett hitelösszeg a kamatterhek mérséklése mellett javítja a további, akvizíciós célokat szolgáló banki finanszírozás feltételeit. A közép-kelet európai térségben megvalósítandó cégfelvásárlások előkészítését megkezdtük és folytatjuk az eredményesebb organikus növekedést".

Az organikus növekedés további serkentésére Wáberer György módosította a holding 2011-ik évi, eredetileg 10 százalékos árbevétel növekedési célját. Ezek szerint a 2010-ben elért 331 millió eurós értékesítési teljesítményt a cég az idén 20 százalékkal tervezi növelni. Ennek érdekében a holding az elmúlt év gyakorlatával megegyező módon az idén is 150-200 vontatóval és a hozzájuk tartozó pótkocsikkal bővíti tovább kapacitásait 2011-ben. A járműpark minőségének megőrzését szolgáló cserékkel együtt a társaság összesen 550 új szerelvény beszerezését tervezi. A jelenleg 2300 saját szerelvényből álló flotta futásteljesítménye már az év első öt hónapjában is 5 százalékkal növekedett átlagosan 90 százalékot meghaladó rakottság mellett.

A Waberer's akvizíciós törekvéseinek sikerét az uniós fuvarozási piacon kialakult kapacitáshiányra és a versenytársak jelentős részének bizonytalan finanszírozási hátterére építi. A gazdasági válság Európa-szerte 20-25 százalékkal visszavetette a kapacitásokat és tekintélyes közúti fuvarozókat kényszerített földre. A nehézgépjárművek eladása Európa-szerte 2010-ben 40 százalékkal csökkent, míg az üzemanyagárak drasztikus emelkedése ellenére befagyott fuvarozási díjak miatt az ágazatban bekövetkezett csődök száma 23 százalékkal növekedett.

A Waberer's bevételei viszont 2010-ben is 15 százalékkal növekedtek, miközben képes volt folyamatosan javítani szolgáltatásainak színvonalát és biztonságát, valamint működésének hatékonyságát. A megrendelők a rendkívüli stabilitásra és a Waberer's rugalmasan bővíthető kapacitásaira tekintettel az idei év második negyedévében elfogadtak egy a költségnövekedést ellensúlyozó átlagosan 6 százalékos fuvardíjemelést.

"A hatékonyság szüntelen javítása a fenntarthatóság feltétele, míg az akvizíciók folytatása nélkülözhetetlen a versenypozíciók megőrzéséhez és javításához" - mondta a zárást követően Wáberer György hozzátéve, hogy egy szakértői csapat már dolgozik az akvizíciós célpontok beazonosításán. "Elsősorban Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Lengyelországban keresünk közepes méretű vállalatokat".

Az elnök-vezérigazgató középtávon a holding értékesítési árbevételének megduplázását helyezte kilátásba. (logsped)

2011.06.09.