Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébWaberer's: Észak-Alföldön új munkahelyek

Kapcsolódó oldal:  Waberer's: Észak-Alföldön új munkahelyek

Szabolcs-Szatmár Bereg Megye foglalkoztatási helyzetének javítását szolgáló szakképzés beindítását és rövid időn belül 120 új munkahely megteremtését jelentette be közös sajtótájékoztatóján Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és Waberer György, a Waberer's International ZRt. elnök-vezérigazgatója Vásárosnaményban.

A központi forrásból finanszírozott hivatásos nemzetközi gépjárművezető-képzés a következő hetekben indul. A jelentkezők kiválasztását, felkészítését, képzését a Waberer's szakembereivel közösen a Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának munkatársai végzik. Az európai közúti fuvarozási piacon májusban jelennek meg az első beregi kamionsofőrök, akik eleinte a Waberer's tapasztalt pilótáinak felügyeletével, majd önállóan vezetik a legmodernebb, 24 tonnás, Euro5-ös, környezetbarát hajtóművekkel szerelt nehézgépjárműveket.

Wáberer György elnök-vezérigazgató a sajtótájékoztatón megköszönte a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a hivatásos gépjárművezetői képzéshez nyújtott támogatását, hangsúlyozva, hogy azt a fuvarozói szakma a nemzeti össztermékhez való jelentős hozzájárulásával viszonozza. Miközben az árufuvarozásban és a közösségi közúti közlekedésben dolgozó hivatásos gépjárművezetők a foglalkoztatottak 3,5 százalékát képviselik, az őket alkalmazó vállalkozások a GDP több mint 6 százalékát állítják elő. Wáberer György leszögezte, hogy ez a nemzetgazdasági bevétel tovább növelhető a szakképzett, minőségi munkaerő gyarapításával, amelyhez a szakképzés feltételeinek javításán keresztül vezet út. Meggyőződése szerint mintegy hatezer jól felkészített nemzetközi gépjárművezető hiányzik ma a fuvarozó vállalkozásoknál.

Waberer's kamion


A Waberer's International az elmúlt időszakban folyamatosan évente 250 gépkocsivezetővel emelte gépjárművezető munkavállalóinak létszámát, amelyet az idén tovább növel és így az eléri a háromezret. Munkaalkalom van bőven, hiszen Európa egyik legnagyobb és legsikeresebb közúti fuvarozó vállalata évente 150-200 szerelvénnyel bővíti kamionflottáját, forgalma pedig évről évre 10-15 százalékkal növekszik.

A Waberer's a növekedés fenntartása érdekében tovább növeli a flottát és emeli a sofőrök létszámát. Wáberer György elmondta, hogy a társaság sikereit egyebek között az alkalmazottak magas színvonalú szakmai felkészültségének köszönheti. A felvételre jelentkezőket attitűd-alapú kiválasztási módszerekkel választják ki, a munkavállalókat folyamatos képzéssel és továbbképzéssel készítik fel feladataikra, elkötelezettségüket szerteágazó érdekeltségi rendszerrel növelik.

Wáberer György az Észak-Alföld Régió szülötteként különösen fontosnak tartja a térségben élők gépjárművezetőként való foglalkoztatását. A C és E kategóriájú nemzetközi jogosítvány, a pályaalkalmassági vizsgálat, a digitális kártya megszerzésének költsége meghaladhatja akár a kétszázezer forintot is, amit az észak-alföldi térségben élők közül kevesen engedhetnek meg maguknak. Ezért is tartja rendkívüli segítségnek a képzéshez nyújtott kormányzati támogatást és különösen fontosnak az elhelyezkedés biztosítása érdekében létrejött összefogást. A vállalatnak egyébként a ma elindított képzési programhoz hasonló, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával indított kezdeményezése is hamarosan beérik. A Waberer's onnan is százas nagyságrendben vár sofőröket. (logsped)

2012.03.26.