Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Vezetőváltás a MÁV-nál

Kapcsolódó oldal:  Vezetőváltás a MÁV-nál 2010 július

Szarvas Ferencet nevezi ki a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójának a nemzeti fejlesztési miniszter. Közben lemondott tisztségéről Szabó András a GYSEV Zrt. elnöke.

Új feladathoz új vezető kell - röviden ezzel indokolta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, miért lesz új vezetője a MÁV-nak. A vasúttársaságnak több mint 200 milliárdos adóssága van, szervezeti átalakítás előtt áll, és új közlekedési koncepciót is kialakítanak. Völner Pál azt mondta, miután Szarvas Ferenc jelenleg az Államadósság Kezelő Központot vezeti, nagy tapasztalata van abban, hogy kell konszolidálni egy céget.

"Ennek az évnek a feladata a működőképesség, a fizetőképesség, a biztonság fenntartása - mondta az államtitkár. - Középtávon pedig a teljes MÁV csoportnak a konszolidációja lenne az az elérendő cél."

A MÁV előző vezetőjét, Andrási Miklóst alig több mint egy éve nevezték ki. Augusztus elsejétől nemcsak új vezető lesz új, leváltják az igazgatótanácsot és a felügyelőbizottságot is. Völner Pál elképzelhetőnek tartotta, hogy olyan vezérigazgató-helyettesek is távoznak, akik nem tagjai az igazgatótanácsnak.

Lemond tisztségéről a GYSEV Zrt. elnöke; Szabó András ezt csütörtökön, a cég vasutasnapi rendezvényén jelentette be. Július 20-án távozik, azaz egy nappal a társaság közgyűlése előtt. Mint mondta, elnökként az a feladata az, hogy segítse a tulajdonosok munkáját. A fő tulajdonos, a magyar állam képviseletében Fellegi Tamás miniszter már korábban összehívta a társaság közgyűlését, amely személyi kérdésekről, így az igazgatóság és a felügyelőbizottság összetételéről határoz majd. (MR)

2010.07.09.