Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébVédelem a lánctartozások ellen: az elvégzett munkát 30 napon belül ki kell fizetni

Kapcsolódó oldal:  Védelem a lánctartozások ellen: az elvégzett munkát 30 napon belül ki kell fizetni

2013 július 1-jétől új szabályok védik a tisztességes építőipari cégeket a fizetésképtelenséghez vezető lánctartozásoktól - közölte a Fidesz-frakció az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

A főszabályok szerint ezentúl az elvégzett munkát 30 napon belül ki kell fizetni, a késedelmes fizetést pedig megemelt kamat, kártérítés és költségtérítés sújtja.

Egy szakértői szerv is fogja segíteni a lánctartozások kiszűrését, emellett az építőiparban meghatározták a minimális rezsióradíjat, amelyet a július 1-jét követően megkezdett közbeszerzési eljárásokban kell alkalmazni - ismertették a hétfőtől hatályos változásokat.

A Fidesz szerint mindez megnehezíti, hogy a fővállalkozók fizetésképtelen helyzetbe jussanak, és emiatt az alvállalkozók dominóként bedőljenek.

Emlékeztettek egyúttal, hogy az elmúlt három év alatt több intézkedés is született a lánctartozások felszámolása érdekében. Módosult a közbeszerzési törvény, létrejött a pénzforgalmi elszámolási rendszer, átalakult a kereskedelmi beszállítói hálózatokba való bekerülés rendszere, bevezették az elektronikus építési naplót, a közbeszerzések során vizsgálni kell az aránytalanul alacsony árat, és mostantól azt is vizsgálni fogják, hogy a vállalkozó betartja-e a minimális rezsióradíjat - sorolták. (logsped)

2013.07.01.