Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  A Vasutasok Országos Közművelődési Egyesülete (VOKE) Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára, a Kandó Kálmán Vasútmodellező Szakkör és a Szegedi Vasúttörténeti Alapítvány 2009. október 14-én (szerda) 16.00 órakor nyitja meg az V. Nemzetközi Vasútmodell- és Vasúttörténeti Kiállítását.   
(logsped)
2009.10.09.

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton nosztalgiavonatok szállítják az utasokat, de vasútmodell-kiállítás is lesz. A Vasúttörténeti Parkban - közismert nevén a Füstiben - többek között hajtányozással, mozdonyvezetéssel kedveskednek a látogatóknak.   
(logsped)
2008.06.20.

BUDAPESTI NEMZETKÖZI VASÚT ÉS VASÚTMODELL FESZTIVÁL

A kiállítás vasútmodell részlegének hivatalos megnyitása az Északi járműjavító területén: 2008. augusztus 1.-én órakor lesz.TERV:

Kiállítás helyszínei:

1, MÁV - Északi Járműjavító, Kőbányai út.
2, Gyermekvasút, Hűvös-völgy
3, A két helyszínt összekötő, Budapesten áthaladó közlekedési útvonalakKiállítás ideje:

1, A kiállítás építésének kezdete: 2008. július 28.
2, A kiállítás szakmai megnyitója: 2008. július 31. 10.00
3, A kiállítás vasutmodell részlegének hivatalos megnyitása az Északi járműjavító területén: 2008. augusztus 1. 10.00
4, A Gyermekvasút rendezvényeinek megnyitása és a két helyszínt összekötő nosztalgia járatok beindítása: 2008. augusztus 1. 9.00
5, A Rendezvények zárása: 2008. augusztus 3. 17. 00
6, A kiállítás bontása: 2008. augusztus 3.-5.

A szervezésben résztvevők:

MÁV Északi járműjavító
LMK Vasútmodellező Gyermek és Ifjúsági Szakköre
Klub c-50
Szekszárdi Vasútmodellező Klub
Budapesti GyermekvasútA kiállítás leírása:

2007-ben, a MÁV Északi Járműjavító 140 éves évfordulója alkalmából rendezett emléknapokon vett részt a gyerekszakkörünk és ennek sikerén felbuzdulva, a vezetőség felkért minket egy nagy kiállítás megszervezésére, megrendezésére. Mivel a feladat túl nagy falatnak bizonyult ahhoz, hogy egyedül rendezzük meg, ezért felkértük a szervezésben résztvevő klubokat is, hogy segítsenek.

A rendezvény létrehozását az teszi indokolttá, hogy Magyarországon még nem volt színvonalas és több, más programokat is magába foglaló Nemzetközi Vasút és Vasútmodell Kiállítás. A rendezvény három helyszínen fog létre jönni, ami az egész várost érinti. Az első helyszín a MÁV Északi Járműjavító felajánlása, a javító műhelye tolópadjárás, amely kb. 2500m2. Itt kerülne sor a Nemzetközi Vasútmodell Parádé megrendezésére. Jelenleg lengyel, ausztriai, német, horvát, román, szlovák és magyar modellező klubok és több, köztük amerikai modelleket gyűjtő szervezet is jelezte részvételi szándékát. Eddig 25 kiállítóval vettük fel a kapcsolatot, de várjuk még a további jelentkezéseket. Bemutatásra kerülnének különböző méretarányban - N; TT; H0; H0e; 0; 0e; 0f; 0m; 1; LGB; 1:10 -, már ismert és új hagyományos terepasztalok, modulterepasztalok - külföldi és hazai klubok építenék egymáshoz a modulterepasztalaikat, kb. 200-250 méter hosszúságban, amit digitális és analóg üzemben működtetnének -, muzeális értékű és új magyar gyártmányú modellek bemutatása, működtetése.

A nagyvasútnál is oly népszerű mozdonyparádét is szeretnénk, sajátkészítésű, átalakított, frizírozott vagy akár üzletben kapható modellek bemutatásával.

LGB kerti vasút bemutató kb. 50-100 m2-es területen. A mai technikai világban, már oly nélkülözhetetlen számítógépes rendszer sem marad ki a rendezvényből. Egy virtuális sátor felállítására is sor kerülne, ahol a látogatók is kipróbálhatják a különböző kötöttpályás járművek szimulátoros vezetését vagy betekintést, nyerhetnek egy virtuális vasúttársaság működésébe. A műhelyben, mint egy körbeölelve a kiállítást valódi mozdonyok, járművek lennének beállítva, amit közelebbről is meg lehetne nézni. Tervezzük még egy hajtánypálya felállítását is, amit szintén kipróbálhatnak az érdeklődők.

Hogy teljes legyen a fesztivál, vásáros pavilonokat állítanánk fel, ahol modellezéssel kapcsolatos termékeket lehet majd vásárolni. Mozi sarok is lenne, ahol hazai és külföldi vasutakkal, modellezéssel kapcsolatos filmeket vetítenénk. Meghívtunk relikviagyűjtőket is. Ilyen az Aladin Vasúti Lámpamúzeum Fertőszéplakról, ami Haragovics József gyűjteménye, tulajdona és Nehéz György több száz darabos régi vasúti irat, jegy, relikviagyűjteménye. Ezek a tárgyak kb. 30 megvilágított vitrinben lennének elhelyezve. Tárgyalás alatt van, Magyarország legnagyobb Magyar repülés történeti gyűjteményének a bemutatása is, ami 1200 darab 1:100-as méretarányú repülőgép modellből áll. Ebből válogatnánk ki a legérdekesebb modelleket. Jelenleg nincs hozzá elég vitrin. RC modellek bemutatására is sor kerül, már jelezték részvételi szándékukat!

Estére, koradélutánra zenei programokat is szervezünk. A helyszíne, elképzeléseink szerint a járműjavító területe lenne a legalkalmasabb, ott kell a színpadnak olyan helyet találnunk, ahol megfelelnénk a biztonságtechnikai előírásoknak. A Gyermekvasút színpadján is be lehetne mutatni az előadásokat - István a király, illetve más zenei műsor -, gyerek előadókkal. Kiszolgáló egységet is indokoltnak tartunk telepíteni - tekintettel a látogatottság tervezett nagyságára, ami 8-10000 ember, valamint a nyári meleg időjárásra - ami Lacikonyha szerűen működne. Elhelyezése az udvaron történne. A második helyszín a Gyermekvasút. Ezeken a napokon ünnepli a 60. évfordulóját és ebből az alkalomból megemlékezéseket tartanak az állomásokon, valamint emlék és nosztalgia vonatok közlekednek majd. A hétvégén mozdonyparádé teszi színesebbé a rendezvényt. A további programokról még egyeztetések folynak.

A két rendezvényre nosztalgia villamosok / Blaha Lujza tér - Északi Járműjavító / és nosztalgia buszok / Északi Járműjavító - Hűvösvölgy / szállítanák a látogatókat, amikre a két helyszínen lehet majd jegyet vásárolni és felszállni.

Mivel a fenti program csak tervezet, ezért változhat! A változásokról a LMK Vasútmodellező Gyermek és Ifjúsági Szakköre honlapjáról lehet tájékozódni! (logsped)

További információk:2008.02.08.