Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kartellt gyanít a versenyhivatal

Kapcsolódó oldal:  Kartellt gyanít a vasúton a versenyhivatal

Erőfölénnyel való visszaélést és kartell gyanít a magyar vasúti áruszállításban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A GVH szerint valószínűsíthető, hogy a cégek a Hungrail megalakulásától kezdve jogsértően korlátozták a versenyt a liberalizált vasúti árufuvarozási piacon.

A másik ügyben a MÁV és a MÁV Cargo érintett. Itt azt gyanítja a GVH, hogy a két cég - kihasználva kizárólagos jogait - jogsértően befolyásolta a versenyt a vasúti áruszállításban, különösen az ukrán-magyar határforgalomban.

A Hungrail értetlenül fogadta, és teljességgel megalapozatlannak tartja az ellene felhozott vádakat. Közleménye idézi a vizsgálat megindításáról szóló GVH-végzés szövegét, amely szerint az egyesülés szakmai érdekképviseletén túlmenően és tevékenysége mögé rejtve elsősorban a MÁV és a GYSEV piaci védelme és piaci részesedésének megtartása érdekében szervezi Magyarországon a liberalizált vasúti teherszállítási piacon tevékenykedő tagvállalatainak piachoz jutását, az elérhető piac felosztását.

A MAVE tevékenységével segíti, hogy a vasúti fuvarozásban működő tagjai a többi piaci szereplőnél kedvezőbb feltételekkel jussanak mozdonyokhoz, szállítóeszközökhöz. Az egyesülés szerint viszont szervezetük minden vasútvállalati engedéllyel rendelkező társaság felé nyitott, napi vasúti működéssel nem foglalkozik. (Az egyesülés 2006 elején alakult, jelenleg tíz tagja van, és további négy vár felvételre.)

A MAVE hangsúlyozza, hogy az igazság kiderítése érdekében maradéktalanul együttműködik a hivatallal. Ezt közölte a MÁV is.

Az MTI érdeklődésére Antal Dániel, a Magyar Vasúti Hivatal (MVH) elnöke közölte: az MVH a vasúti közlekedési törvény alapján együttműködik a versenyhivatallal, és ennek keretében több jelzést tett, mivel úgy ítélte meg, hogy a vasúti piac működésében anomáliák tapasztalhatók. Legutóbbi gyorsjelentésében a kedvezőtlen jelenségek egyikeként említette, hogy tavaly leállt a piac szerkezetének javulása leállt, és a kis cégek szerepének érdemi növekedése akadályokba ütközik. (nol)
(logsped)

2008.01.28.