Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Vasúti mellékvonal

Kapcsolódó oldal:  Idén már nem szűnnek meg vasútvonalak

Az év végéig járnak a személyvonatok azon a 12 alacsony forgalmú vasúti mellékvonalon is, amelyre eredetileg május 31-ig szólt a személyszállítási megbízás.

Szabó Pál gazdasági és közlekedési miniszter kedden újságíróknak, Budapesten elmondta: a közlekedési tárca az év végéig szólóan megrendeli a vasúti személyszállítási közszolgáltatást a 12 vonalon.

Emlékeztetett arra, hogy a tárca a 2008. évi vasúti menetrendben a 38 alacsony forgalmú vasúti mellékvonal közül december végéig 26-ra, május 31-éig pedig 12 vasúti mellékvonalra adott közszolgáltatási megbízást.

Szabó Pál elmondta, hogy a kormányzati struktúra változása miatt nem maradt elég idő az egyeztetésre az érintettekkel.

Az alacsony forgalmú szárnyvonalakról az érintett önkormányzatokkal pontosítják a szolgáltatás kedvezőbb formáit, biztosítva az ott élők közlekedéshez fűződő jogait. Az érintett önkormányzatokkal közösen döntenek az alacsony forgalmú vasútvonalak hasznosításáról - mondta hozzátéve, hogy az egyeztetésben fontos szerepet kapnak a szakszervezetek.

Szabó Pál elmondta, hogy térségi vasúti közlekedés fejlesztésének programja folytatódik. A térségi vasutak működtetését célzó első pályázati csomagok kiírásra kerülnek.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a MÁV rendszere olyan, hogy nem lehet pontosan meghatározni egy szárnyvonalra lebontva a költségeket. A működési költségek nem számottevőek, a gond a kihasználatlanságban jelentkezik. (mfor)
(logsped)

2008.05.07.