Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  



A Varga Pincészetnél is véget ért a szüret

A Varga Pincészetnél is véget ér a "nagy szüret". A termés a mennyiségét tekintve jó közepes, ám minőségében 2017 az "évszázad" évjárata.

Esőt és napot pont annyit és pont úgy kapott a növény, ahogy szereti, és ezt nagyon meghálálta: az egészséges és a megszokottnál illatosabb, ízesebb szőlőkből tiszta, gazdag, vibráló borok születhetnek.

A Varga Pincészet által feldolgozott szőlőmennyiség évről évre nő, idén mintegy 30 százalékkal meghaladja a tavalyi 16 millió kilót. A borászat hazánk egyik legnagyobb felvásárlójának számít. Itthon a legtöbb palack tőlük kerül a polcokra tavaly 14,6 milliót, idén pedig várhatóan 16 milliót értékesítenek. A jó minőségű, közepes árkategóriájú boraik mellett a prémium termékeik is egyre ismertebbek, szakmai munkájukat rangos külföldi és hazai díjakkal tüntették már ki.



Az idei évben például a 2015-ös száraz Aranymetszés Olaszrizlingjük elnyerte a Vinagora magyar nemzetközi borverseny legjobb fajta bora címet. Továbbá a borok világbajnokságának számító bordeaux-i nemzetközi borversenyen aranyérmet nyertek az Irsai Olivérjükkel, a fent említett Olaszrizlinggel és a késői szüretelésű Aranymetszés Szürkebaráttal. Ezzel a teljesítménnyel a Varga Pincészet szerepelt a legjobban a magyar indulók között, 5 éve nem fordult elő, hogy egy magyar pincészet három aranyérmet nyer.

"Fantasztikusak lesznek az idei borok! Idén mindent megkapott a szőlő, amit szeret és mindent akkor kapott, amikor az szükséges volt. Néhány órás eső után mindig kisütött a nap, és a zivataros időre jellemző erős széllel együtt fölszárította az ültetvényeket, így a gombás fertőzések is kevesebb gondot okoztak - összegzi az idei évet Varga Péter, a Varga Pincészet egyik tulajdonosa, vezetője, majd hozzátette: "A három pincészetünk különböző mértékben veszi ki részét a szüreti munkából, a legnagyobb mennyiséget, 12 millió kilót még mindig Badacsony képviseli, de jelentős az új egri pincészetünk 8 millió kiló teljesítménye is, Tokajban viszont a feldolgozás idén csak 1 millió kiló. A hazai trendet követve, a rozék miatt borkészítésünkben folyamatosan nő a kékszőlő aránya, így idén is meghaladja az 50 százalékot.

A nagy szüretnek ugyan vége, tőkén vannak még azonban azok a szőlők - a legjobb dűlők olaszrizlingjei, hárslevelűi, kéknyelűi vagy cabernet-i -, amelyektől a kiugró minőséget, hazai és nemzetközi borversenyek aranyérmeit várjuk, illetve amelyekért érdemes hozzánk betérni a prémium borok kedvelőinek."

A Varga Pincészet az idei évben mintegy 21 millió kiló szőlőt dolgoz fel, amelyből 1,8 millió kg származik saját ültetvényeikről - ebből készülnek a kiváló minőségű, díjnyertes boraik -, a többit hosszú távú együttműködés keretében vásárolják fel dunántúli és észak-magyarországi borvidékekről. A feldolgozás növekedése idén meghaladja az értékesítés jövő évre várható 10-12 százalékos bővülését. Ennek oka részben szerződéses kötelezettségeikből származik, vagyis partnereik többlet-termését kötelesek átvenni, de Varga Péter úgy véli: az idei jó minőségből érdemes a taktikai készleteiket is növelni.
(logsped)

2017.10.22.