Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Változott a kockázatos termékek köre az EKAER-ben

A szeptemberi hónap elején változott az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben kockázatosnak minősített áruk listája.

A leginkább szembetűnő változás, hogy a kockázatosnak minősített élelmiszerek listájáról levették a szőlőt. Emellett több olyan termék kockázatos minősítése is megszűnt, amely 3814-es vámtarifaszámmal rendelkezett. Az élelmiszerek közül elsősorban vetőmagok kerültek törlésre; a tritikálé, a dughagyma, a csemegekukorica-vetőmag, a borsóvetőmag és a babvetőmag. Itt fontos viszont megjegyezni, hogy a felsorolt vetőmagok továbbra is kockázatos besorolásúak, csupán a kockázatos élelmiszerek sorából törölték őket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bejelentés során nem történik érdemi változás.


Kép: Kojnok Jenő


A Nemzetgazdasági Minisztérium az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerre vonatkozóan megkülönböztet kockázatos besorolású élelmiszereket és kockázatos besorolású egyéb termékeket.

A kockázatos élelmiszerek sorába tartoznak többet között a szarvasmarhafélék húsa frissen, hűtve vagy fagyasztva, a sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva, a juh- vagy kecskehús frissen, hűtve vagy fagyasztva, a ló, szamár, lóöszvér (muli) vagy szamáröszvér húsa frissen, hűtve vagy fagyasztva, az itt felsorolt vágóállatok élelmezési célra alkalmas vágási mellékterméke és belsősége, frissen, hűtve vagy fagyasztva, hús és élelmezési célra alkalmas vágási melléktermék és belsőség, sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve; élelmezési célra alkalmas liszt, hal frissen, hűtve vagy fagyasztva, tej és tejszín nem sűrítve, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadása nélkül, vaj és tejből nyert más zsír és olaj; kenhető tejkészítmények (vajkrém), a sajt és túró, a madártojás héjában, frissen, tartósítva vagy főzve, a burgonya és a paradicsom frissen vagy hűtve, a vöröshagyma, gyöngyhagyma, fokhagyma, póréhagyma és más hagymaféle frissen vagy hűtve, a káposzta, karfiol, karalábé, kelkáposzta és élelmezési célra alkalmas hasonló káposztaféle frissen vagy hűtve, a természetes méz, a sárgarépa, fehérrépa, salátának való cékla, bakszakáll, gumós zeller, retek és élelmezési célra alkalmas más hasonló gyökér, frissen vagy hűtve, az uborka és apró uborka frissen vagy hűtve, a hüvelyes zöldség, hüvelyben vagy kifejtve, frissen vagy hűtve, más zöldség frissen vagy hűtve, zöldségfélék ideiglenesen tartósítva (pl. kén-dioxid-gázzal, sós lében, kénes vízben vagy más tartósító oldatban), de közvetlen fogyasztásra nem alkalmas állapotban, citrusfélék frissen vagy szárítva, stb.

A kockázatosnak minősített élelmiszerek, valamint az egyéb kockázatos termékek teljes listája megtalálható a Nemzetgazdasági Minisztérium rendeletében.


(logsped)

2015.09.25.