Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A vállalkozások érzi a válságot

Kapcsolódó oldal:  A vállalkozások háromnegyede már érzi a válságot

A magyar cégek 78 százaléka már saját bőrén is érzékeli a gazdasági válság negatív hatásait, miközben 38 százalékuknak nincsenek terveik a recesszió átvészelésére – derült ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) januári felméréséből.

A több mint száz cégvezető, logisztikai és beszerzési vezető megkérdezésével végzett, nem reprezentatív felmérés szerint a nagyobb vállalatokat és a kkv-kat hasonló arányban érinti a válság, áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Ugyanakkor szembeötlő a belső kommunikáció gyengesége az 500 főnél többet alkalmazó társaságok esetében, ahol a válaszadók mintegy fele állította, hogy nem tudja, léptek-e már életbe vállalaton belül a válsággal kapcsolatos intézkedések.

A gazdasági válság miatt az értékesítés visszaesését várja a megkérdezettek háromnegyede, likviditási nehézségekkel pedig 38 százalékuk számol. Egyre nehezebbé válik a stratégiai tervezés a megkérdezett vállalatok 27 százalékánál. A résztvevők közül többen említették, hogy nincsenek elegendő információik a várható kormányzati intézkedésekről.

A felmérés eredményei szerint az élelmiszer- és gyógyszeripari cégek mindennapi működésébe még nem gyűrűzött be a válság, de a szakemberek számítanak rá, hogy a közeljövőben ezeken a területeken is komoly problémák adódhatnak. Az MLBKT az adatfelvételt negyedévenként megismétli.
(logsped)

2009.01.19.