Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Vagyonadó törvény lakóingatlanokra vonatkozó részét eltörölték

Kapcsolódó oldal:  A vagyonadó törvény lakóingatlanokra vonatkozó részét eltörölték

Az Alkotmánybíróság egyhangú döntést hozott. Szerintük önkényes jogalkalmazásra adhat alapot, hogy az ingatlan értékét, vagyis az adóalapot az adóalanynak kellett volna meghatároznia.

Az Alkotmánybíróság egyhangú döntéssel megsemmisítette a vagyonadóról szóló törvény lakóingatlanokra vonatkozó részét. A nagy értékű vízi- és légi járművekre, valamint a nagy teljesítményű személygépkocsikra vonatkozó fejezetek hatályban maradtak.

Sereg András elmondta: a taláros testület szerint önkényes jogalkalmazásra adhat alapot, hogy az ingatlan értékét, vagyis az adóalapot az adóalanynak kellett volna meghatároznia. Az adóhatóság viszont jogosultságot kapott arra, hogy utólag állapítsa meg az ingatlan értékét. Ha 10 százaléknál nagyobb eltérést tapasztalt, bírságot vethetett ki.

Az Alkotmánybíróság szerint a lakóingatlanok értékbecslésénél akár 30-40 százalékos eltérés is lehet, a törvény a forgalmi érték meghatározásában rejlő kockázatot az adóalanyra hárította, és ez jogbizonytalanságot teremt. Ezért a törvényt visszamenőleges hatállyal megsemmisítették. (HV)

2010.01.27.