Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébÜllői SPAR logisztikai közpon: zöld raktár

Kapcsolódó oldal:  Üllői SPAR logisztikai közpon: zöld raktár, a környezetbarát megoldás

A 47.000 m2-es üllői SPAR logisztikai központ tervezésénél, kivitelezésénél is a környezetvédelem játszott kiemelt szerepet.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. működési területének egészére jellemző a környezettudatosság, mely a cég alapfilozófiájának része. Az üllői SPAR raktár energiakoncepcióját az osztrák állam Consulting 2009 Díjára jelölték ,Környezet és energia' kategóriában.

Az üllői SPAR raktárépületben megvalósított energiatakarékos épületgépészeti megoldások a környezeti ártalmak csökkentését nagymértékben szolgálják. A ,Zöld raktár' hűtése-fűtése fosszilis energiaforrás felhasználása nélkül valósul meg, így direkt módon az épületből nem történik káros CO2 kibocsátás.

Üllői SPAR logisztikai közpon


A megvalósított környezetbarát energiakoncepcióban az alternatív energiaforrást a természetből nyert rétegvíz jelenti. A rétegvízből kinyert hűtő- és fűtőenergiát, valamint a technológiai hűtés hulladék hőjét hőcserélők és hőszivattyúk segítségével hasznosítja az épületgépészeti rendszer. Az így előállított energia felhasználásával oldják meg több raktárrész - pl. mélyhűtő raktár, baromfi raktár, zöldség-gyümölcs raktár, frissáru raktár - ipari hűtését, az épület fűtését, klimatizálását, valamint az ott dolgozó 700 munkavállaló használati meleg víz ellátását. A rétegvíz a teljesen zárt rendszerű hasznosítást követően, összetételében változatlanul, szennyezettség nélkül, nyelető kutakon keresztül visszajut a talaj ugyanazon rétegébe, ahonnan kitermelésre került. A ,Zöld raktár' energiaigénye - egy hagyományos rendszerű létesítményhez képest - 40%-kal alacsonyabb.

Az épületben a világítási rendszer kialakításánál is az energiatakarékosság volt a cél. Lehetőség van a fényforrások 30, 60 illetve 100%-os üzemeltetésére, így a megfelelő világítási százalék beállításával is energia spórolható meg. A raktár bizonyos részein felülvilágítós ablakok kerültek beépítésre, itt a természetes világítás az év nagy részében elegendő fényt biztosít. Az épületben alkalmazott környezetbarát megoldások a jövőben további alternatív energiaforrásokkal, napelemes rendszerekkel bővíthetők. (logsped)

2010.01.14.