Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Újraszabályozzák az e-kereskedelem működését

A kiskereskedelem hatszázalékos éves bővülésével számol erre az évre a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca azt is jelezte, hogy kiemelten foglalkoznak a hagyományos áruházi értékesítésnél is gyorsabban bővülő internetes kereskedés szabályozásával. (MI)

Dinamikus, húsz százalék feletti forgalomnövekedést értek el tavaly az online áruházak, a teljes hazai kiskereskedelem értékesítése pedig a decemberi adatok nélkül éves szinten 5,7 százalékos bővülést mutat. Ez uniós szinten a nyolcadik legnagyobb növekedés - ismertette tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára. Lenner Áron Márk közölte: az online értékesítés világszerte gyors ütemben fejlődik, idehaza a karácsonyt megelőző hónapban 26 százalékkal több termék kelt el a virtuális térben, mint egy évvel korábban.

Mint mondta, mivel az Európai Bizottság is az egységes digitális piac megteremtésére törekszik, a szaktárca ebben az évben kiemelten foglalkozik az elektronikus kiskereskedelemmel. - Ennek szabályozása az egyik fontos feladat, a cél az, hogy ugyanazok a fogyasztóvédelmi jogok és termékbiztonsági előírások érvényesüljenek a webshopokban, mint a hagyományos üzletekben - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Tegnap a Központi Statisztikai Hivatal megerősítette hó eleji becslését a novemberi eladások mértékéről, eszerint éves viszonylatban a tizenegyedik hónapban 4,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi ágazat. A helyettes államtitkár a minden árucsoportban növekedést mutató adatok kapcsán megjegyezte: kifejezetten jó évet zárt tavaly a kiskereskedelem, amely harminc hónapja folyamatosan erősödik.

A szaktárca képviselője felidézte, a két és fél éve tartó belső piaci bővülést az adórendszer átalakítása, a tartósan alacsony költségvetési hiány mellett beindult gazdasági növekedés, a huszonöt éves rekordon álló foglalkoztatottság, továbbá a tizenegy éves mélyponton lévő munkanélküliség tette lehetővé.

- Az értékesítési adatokból kiemelkedik, hogy a tartós fogyasztási cikkek eladásai tavaly legalább hét százalékkal nőttek 2014-hez képest, ami arra utal, hogy a háztartások vásárlási kedve visszatért, mivel jövedelmi kilátásaikat sokkal pozitívabban látják - magyarázta Lenner Áron Márk, aki szerint a reálkeresetek emelkedése, valamint a tartósan alacsony infláció és olajár is hozzájárul ahhoz, hogy az idén is jelentős, hatszázalékos bővülést érjen el a kiskereskedelem. Szintén az emelkedést erősítik az olyan intézkedések is, mint a kétgyermekesek családi adókedvezményének megemelése, egyes állami közszolgáltatások díja, valamint bizonyos illetékek mérséklése vagy eltörlése, továbbá a sertésáfa és a személyi jövedelemadó csökkentése.
(logsped)

2016.01.26.