Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Bővül a kaposvári Keleti ipari park

Kapcsolódó oldal:  Újabb területekkel bővül a Kaposvári Keleti Ipari Park

Az államtól vesz földet Kaposvár A 16 hektáros terület kiváló fekvése miatt már most népszerű a vállalkozások körében.

Az ide települő cégek újabb munkahelyeket hoznak létre.Az államtól vesz földet a somogyi megyeszékhely. A 16 hektáros terület kiváló fekvése miatt már most népszerű a vállalkozások körében. Az ide települő cégek újabb munkahelyeket hoznak létre.

Az utóbbi évtizedben felértékelődött hazánkban a korszerű infrastruktúrával rendelkező ipari területek jelentősége. Kaposvár ezért alakított ki két ipari parkot is, amelyek önkormányzati tulajdonban vannak.

Mára mind az Izzó utcai, mind pedig a Keleti ipari park betelt, mint ahogyan a Videoton körüli övezetben sincsen már hely. Kaposvárnak azonban mindig rendelkeznie kell olyan iparfejlesztésre szánt területekkel, ahol az érdeklődő termelő beruházások helyet kaphatnak. Ezért döntött az önkormányzat a városlakókkal együtt 2006-ban úgy, hogy kialakít egy harmadik saját tulajdonban lévő ipari parkot is.

A dombóvári út mentén lévő 37 hektáros keleti ipari terület létrehozásakor az volt a fő szempont, a befektetni szándékozók könnyen megközelíthessék a helyet, másrészt, hogy az ezekre a létesítményekre jellemző teherforgalom ne zavarja a kaposváriakat.

A somogyi megyeszékhelynek sikerült alkalmas területet kijelölnie, így hamarosan megtelt ez a park is. A hely népszerűsége nagyban köszönhető annak, hogy közel van hozzá az az elkerülő út, amelyet a megyeszékhely az M9-es kaposvári szakaszaként épített meg fél évtizeddel ezelőtt. Azóta ugyan megállt autópálya építése, ám a városvezetés bízik abban, hogy hamarosan folytatódnak a munkálatok, ezzel is segítve a befektetők letelepedését.

Kedvező fekvése miatt ugyanilyen fontos a taszári reptér közelsége, ahol Kaposvár vezetése egy logisztikai központot álmodott meg. A hírek szerint a hasznosításra kiírt jelenlegi pályázat végre eredménnyel járhat. Az önkormányzat bízik abban, hogy az állam megtalálja azt a befektetőt, aki nemcsak szavakban érkezik, hanem ténylegesen üzemeltetni fogja a repteret.

Ugyancsak vonzó szempont a cégük kaposvári letelepítésében gondolkodó vállalkozóknak, hogy iparvágánnyal is rendelkezik a terület.

Az állammal folytatott másfél évnyi tárgyalás után mára elérhető közelségbe került a park bővítése. Az önkormányzat azt kérte, hogy az állam iparfejlesztési céllal adja át ingyenesen Kaposvárnak azt a 16 hektáros területet, amely közvetlenül a meglévő park mellett van. Ha nem is ingyen, de hét és félmillió forintért rövidesen megkaphatja a megyeszékhely a földet, ami után megkezdődhet a terület közművesítése, a víz-, csatorna-, villany-, gáz- és úthálózat kiépítése.

A 140 millió forintos beruházáshoz csaknem 70 millió forintot nyert a város a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében. A 16 hektáros területből 6 hektárra már van érdeklődő: az önkormányzat egy legkevesebb 70 embert foglalkoztató gépgyártó céggel tárgyal az ide településről. Kaposvár a továbbiakban is mindent megtesz azért, hogy újabb munkahelyek születhessenek a megyeszékhelyen. (ÖS)

További információk:2009.10.19.