Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Jóváhagyták az új uniós munkavállalási szabályokat

Kapcsolódó oldal:
  


Jóváhagyták az új uniós munkavállalási szabályokat

Miniszteri szinten is hivatalosan jóváhagyták hétfőn azokat az új európai uniós munkavállalási szabályokat, amelyek egyfelől megkönnyítik a magasan képzett munkavállalók bevándorlását harmadik országokból, másfelől súlyosbítják a szankciókat azokkal a cégekkel szemben, amelyek harmadik országokból érkezett illegális bevándorlókat alkalmaznak.

A hivatalos döntést érdemi vita ezúttal már nem előzte meg, és a korábban kialkudott feltételrendszert nem is az illetékes szakminiszterek, hanem a mezőgazdasági miniszterek fogadták el, biztosítva a kormányzati szintű jóváhagyást. Az uniós tagországoknak mostantól számítva két évük van arra, hogy az intézkedéscsomagot beépítsék saját nemzeti jogrendjükbe.

A legfontosabb új intézkedés a "kékkártya" bevezetése. Ilyen kártyát - kedvezményes elbánást biztosító munkavállalási és egyben tartózkodási engedélyt - magasan képzett szakemberek kaphatnak. Bevezetésétől azt várják, hogy az Európai Unió csökkentheti az Egyesült Államokkal szembeni versenyhátrányát a csúcstechnológiát megtestesítő gazdasági húzóágazatokban, például az informatikában vagy a nanotechnológiában.

Jelenleg az Egyesült Államok sokkal nagyobb mértékben vonzza a magasan képzett bevándorlókat. Az intézkedéscsomag másik fő része, hogy nagyobb pénzbüntetéssel, illetve szigorúbb támogatásmegvonással kell majd sújtani azokat a cégeket, amelyek EU-n kívüli országból érkezett, megfelelő papírokkal nem rendelkező személyeket (VG)
2009.05.27.