Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébÚj kompjárat a Dunán

Kapcsolódó oldal:  Új kompjárat a Dunán

Átadják a dunai kompkikötőt Dunaremetén és a szlovákiai Bősön jövő pénteken, ekkor indítják el az első kompjáratot a két település között - közölte Tóth Péter lipóti polgármester a sajtótájékoztatón. (MTI)

A beruházási összeget fele-fele arányban használta fel a magyar és a szlovák fél. Magyar részről a projektet 85 százalékban támogatja az Európai Unió, a két magyar partnertelepülés, Lipót és Dunaremete együtt 5 százalékkal járult hozzá a fejlesztéshez, 10 százalék pedig az állami hányad. A százszemélyes komp a gyalogos és kerékpáros utasokon kívül egyszerre hat személyautót tud majd szállítani.

Dunaremeténél komprámpát és fogadóépületet létesítették, a projekthez tartozó fejlesztésként kétszer két kilométeres utat is építettek, amely összeköti a fejlesztésben érdekelt két községet a kikötővel. A komp beszerzését a magyar fél vállalta. A szlovák oldalon szintén kialakították a kikötőt, továbbá kerékpárutat építettek a két keréken közlekedőknek.

A kompjárat megkönnyíti a Duna két partján lévő Szigetköz és Csallóköz lakóinak kapcsolattartását, s lendületet adhat a turizmusnak is, amelyet a szigetközi községek jövőjük szempontjából kitörési pontnak tekintenek - mondta Tóth Péter. (logsped)

2013.07.21.