Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A THM 30 százalék fölé nem mehet

Kapcsolódó oldal:  A THM 30 százalék fölé nem mehet

A parlament 30 százalék plafont szavazott meg a teljes hiteldíj mutatókhoz (THM). 2012 januártól pedig a jelzáloghitelezésnél bevezetik a referencia-kamatot.

Ha valakinek sürgősen pénzre van szüksége, könnyű őt belecsábítani olyan hitelbe, amiből később alig lehet kimászni. A hitelközvetítők sokszor a hitelt kérők kétségbeesett helyzetét használják ki.

Sok esetben a kölcsön teljes hiteldíj mutatója akár 65 százalék is volt. Jövő januártól már nem lehet ennyi. A parlament döntött róla, hogy maximalizálják a THM-et a személyi kölcsönök, az áruhitelek, hitelkártyák esetében. Ezekre maximum 45 százalékot kérhetnek a hitelezők. Minden más hitel esetén a plafon mértéke nem haladhatja meg a mindenkori alapkamat pusz 24 százalékot (jelenleg 30 százalékot).

Januártól a jelzáloghiteleket, így például a svájci frank alapú lakáshitelek kamatát is szabályozzák. Rogán Antal szerint ugyanis a devizahitelesek kilátástalan helyzetét nem csak az árfolyam-ingadozás okozta, hanem hogy a kamatokat is folyamatosan emelték egyes pénzintézetek.

Be fogjuk vezetni a referencia-kamathoz való kötést, ami egy szigorú szabályozás, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem lesz lehetőség a kamatoknak sem önkényes lehetőségére, a pénzintézetnek a hitel elején meg kell mondania, hogy mi az a referencia-kamat, amihez a kamatot alakítja, a kamat csak akkor változhat, ha a referencia kamat nő vagy csökken – jelentette ki Rogán Antal.

A szabályozás a 2012 január után felvett hitelekre érvényes, viszont a régi hitelek esetében is a bankoknak 2012 júniusig fel kell ajánlaniuk a referencia-kamatra való áttérés lehetőségét. (Híradó)

2011.11.07.