Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

THM

Kapcsolódó oldal:  Szigorodnak a teljes hiteldíjmutató (thm) számításának szabályai, a jövőben figyelembe kell venni a hitellel kapcsolatban felmerülő összes költséget.   
(kományszóvivő)
2010.03.18.


Teljes Hiteldíj Mutató (THM)A THM segít kiszűrni azokat a tényezőket, melyek a hitelfelvételt drágábbá teszik, és ezáltal a fogyasztót megtéveszthetik.

A Teljes Hiteldíj Mutató (rövidítve THM) azt hivatott szolgálni, hogy egyetlen, könnyen értékelhető számmal - de az összes felmerülő díjat, kamatot figyelembe véve - mutassa meg a fogyasztónak, hogy a felvett hitele mekkora költségekkel jár.

Három honapnál hosszabb hiteleknél 2005 január 1-től egységesen kötelező a THM.

Így könnyebben kiigazodhatunk majd a lakáshitelek között is. Az OTP már kiszámolta az új THM-eket.

A a közelmúlban megjelent kormányrendelet nyomán januártól e kölcsönök teljes hiteldíját is egységesen kell közzétenniük a bankoknak.
A THM segít a döntésben, de nem használható egyedüli mérceként, mert a devizahitelek kockázatait ez a mutató sem tartalmazza.

A bankoknak alig három hetük maradt arra, hogy felkészüljenek az új THM-ek (teljes hiteldíjmutatók) kiszámítására, mivel december 10-én jelent meg az a kormányrendelet, amely az informatikai fejlesztést is igénylő új díjszámítás szabályait rögzíti. A helyzetet csak kissé szépíti, hogy a Pénzügyminisztérium valamivel korábban megköröztette a bankok között a rendelet tervezetének szövegét.

A megjelent rendelet szerint a fogyasztási hiteleknél eddig is kötelező THM-et, amely a hitel kamata mellett más, évente felmerülő költségeket is tartalmaz - így a kamatnál reálisabb képet mutat a kölcsön áráról - januártól a lakáshitelekre is ki kell számolniuk, és közzé kell tenniük a bankoknak.

Az ügyfél így jóval egyszerűbben összehasonlíthatja majd, melyik hitelintézet ajánlata a legkedvezőbb a számára.

THM - kalkulátor

Utolsó frissítés: 2005. 07. 01.