Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Májustól megszűnik a szociális telefontámogatás

Áprilisban vonják le utoljára a telefonszámlákból azt a bruttó ezer forint kedvezményt, amit a szociálisan rászorulóknak biztosított 2004 óta a kormány - tudta meg a Népszabadság. A napokban indítják tárcaközi egyeztetésre azt az előterjesztést, amely megszünteti a szociális alapú telefontámogatást: 40 ezer családban évi 12 ezer forint kiesik a kasszából. A szociális telefontámogatás az informatikai tárca megszűnése után a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz került.

A lap információja szerint a liberális tárcánál azt gondolják, nem nekik, hanem sokkal inkább a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak kellene kezelnie az ügyet. Azonban a tárca vezetését erről nem sikerült meggyőzni, agy a tárcaközi egyeztetések vége várhatóan az lesz, hogy megszüntetik a szociális alapon járó támogatást.

Öt évvel ezelőtt az országban 700-800 ezer szociális tarifacsomagot tartottak számon a távközlési szolgáltatók. Ezek többségét azonban nyaralókban és olyan ingatlanokban használták, ahol csak időszakosan tartózkodtak a tulajdonosok. Az akkori számítások szerint legfeljebb 200-300 ezren lettek volna jogosultak a segítségre. Ezért szigorították a rendszert. Az új formába öntött, havi bruttó ezer forint kedvezményt azok kaphatták, akik fogyatékossági támogatásban, magasabb összegű családi pótlékban, rendszeres szociális segélyben, időskorúak járadékában vagy alanyi jogon ápolási díjban részesültek.

A jóváírást csak akkor kapta meg az érintett, ha az ő nevén szerepelt a telefon. A csak bizonyos díjcsomagokhoz járó kedvezményt írásban kellett kérni, a szükséges nyomtatványt a telefonszámlával együtt mindenki megkapta, aki egyetemes szolgáltatást vett igénybe.

A lehetőséggel az első évben mindössze 30 ezren éltek. A szolgáltatók tapasztalatai szerint a szigorú feltételek túl sok utánajárást igényeltek, nem érte meg ezer forintért talpalni. Hiába enyhített időközben a minisztérium a feltételeken, alig tízezerrel sikerült feljebb tornászni az igénybevevők körét. Miközben a célra 2004-ben még 1,6 milliárd forint jutott, ma már kevesebb, mint kétszázmillió a keret.

A szociális tárca álláspontja szerint a telefontámogatás teljes újraszabályozására lenne szükség ahhoz, hogy az, számukra is elfogadható legyen. A minisztérium szerint jövedelmi korlátot is be kellene vezetni, és nem csupán a vezetékes, hanem a mobil-előfizetésekre is ki kellene terjesztetni a támogatást. Túlzott korlátozásnak tartják, hogy az igénylő nevén kell lennie az előfizetésnek, illetve, hogy csak egyes díjcsomagok, ráadásul éppen a legmagasabb tarifájúak esetében érvényesíthető csupán a kedvezmény.

Figyelmeztető jelnek gondolják, hogy a támogatásra több mint 400 ezren lennének jogosultak, és csak 40 ezren élnek vele. Összességében a hozzájárulást gazdasági célú támogatásnak tartják, amely szociális szempontból diszkriminatív - ezért ódzkodnak a "csomag" átvételétől.
(logsped)

2008.01.28.