Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A tehergépjárművek előzési tilalma autópálya-szakaszokon

Kapcsolódó oldal:  A tehergépjárművek előzési tilalmát a főváros közeli autópálya-szakaszokon vezetik be

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére az agglomerációs közlekedés megkönnyítése és biztonságosabbá tétele érdekében 2010 július végével újabb nagy forgalmú, főváros közeli autópálya-szakaszokon vezetik be a tehergépjárművek előzési tilalmát.

2010 július végével az M7 autópálya Pusztazámor-Sóskút csomópont és Székesfehérvár (7. sz. főút) csomópont (Nagykanizsa felé tartó jobb pálya) közel 34 kilométerével bővült a korlátozásban érintett szakaszok teljes hossza. Az M3 autópályán Gödöllő (M31) csomópont és Hatvan (32. sz. főút) csomópont között (29 km) 2010 augusztus közepétől lép életbe a tilalom.

A szakminisztérium a korlátozást 2008 és 2009 tavaszán kísérleti jelleggel az M1, M3 és M7 több szakaszára vezette be. A jelenlegi bővítéssel a Budapest közeli autópálya-hálózat összesen 142 kilométerére terjed ki az előzési tilalom.

Az intézkedés célja, hogy a megnövekedett áruforgalom mellett gyorsabbá és biztonságosabbá váljon a főváros megközelítése a személygépkocsin közlekedők számára. Az M1, M3 és M7 e szakaszain napi 50-70 ezer jármű halad át, ez a teljes autópálya-hálózat 2009. évi 26000 jármű/nap átlagos forgalomnagyságának mintegy két-háromszorosa. A balesetsűrűség kiugróan magas a korlátozásban érintett szakaszokon. Az autópályákon a figyelmetlen vezetés után a második leggyakoribb baleseti ok a tavalyi évben is a követési távolság be nem tartása volt. A bevezetett intézkedéssel az ebből eredő ráfutásos balesetek kockázata jelentősen csökkenthető.

A "Tehergépkocsival előzni tilos" (KRESZ 33. ábra) tábla hatálya alatt az úton a 3500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival (vontatóval, lassú járművel stb.) előzni tilos. (A tilalom nem vonatkozik pl. kétkerekű motorkerékpár előzésére.)Hasonló korlátozást Európa számos országában alkalmaznak sikerrel a fokozott igénybevételnek kitett autópálya-szakaszokon. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mérlegeli a tilalom kiterjesztését más, hasonló forgalmú útszakaszokra. (NFM)

2010.08.04.