Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Táppénz változtatások 2009 augusztustól

Kapcsolódó oldal:
  


Táppénz változtatások 2009 augusztustól

Hiába küzdöttek a munkavállalók az OÉT-en, 2009 augusztus 1-jétől életbe lépnek a táppénzre vonatkozó változtatások, vagyis jövő hónaptól 10 százalékkal csökken a táppénz összege. A kormány az intézkedést azzal indokolta, hogy a csökkentés ösztönző hatással lesz a munkavégzésre.

Félresikerült az indoklás, a munkavállalók ugyanis még betegen is bejárnak dolgozni - vélekedik Pataky Péter. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint a táppénz csökkentésével csupán költségvetési spórolásról és nem munkavégzés-ösztönzésről van szó.

Úgy gondolja, ezzel csupán a munkavállalók anyagi helyzetét rontja tovább a kormány, s a munkavállalók büntetése helyett inkább az orvosokat kellene ellenőrizni, hiszen ők nyomják rá sokszor indokolatlanul a pecsétet a táppénzes papírra.

A munkáltatói oldalnak viszont ínyére való a szabályok módosítása. Mint ismert, a táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának a jelenlegi 70 helyett 60 százaléka lehet majd, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt a jelenlegi 60 százalék helyett 50 százalék.

A biztosítási jogviszony megszűnése után folyósított táppénz időtartama a jelenlegi 45 napról 30 napra csökken majd, ennek méltányosságból történő meghosszabbítása szintén 30 napra csökken a korábbi 45-ről. A munkáltatók terheit ugyanakkor tovább csökkenti, hogy a betegszabadság idejére járó távolléti díj a jelenleg 80 százalékról 70-re csökken.

További változás, hogy az új jogszabály szerint maximalizálva lesz az egy napra adható táppénz összege, ez augusztus 1-től bruttó 9 ezer 533 forint. (minimálbér négyszeresének harmincad része) (HR)

2009.07.21.