Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  A szocpol heyett államilag támogatott lakáshitel

2009 október 1-től újra igényelhető a szociális alapú államilag támogatott lakáshitel.

2009 október 1-től újra igényelhető a szociális alapú államilag támogatott lakáshitel.

A 35 évnél fiatalabb gyermektelen vagy egy gyerekes családok igényelhetik a kölcsönt, ám csak új ingatlan építése vagy vásárlása esetén.

Minél több gyereket nevelnek szülők, annál jobb kondíciókkal juthatnak forint alapú hitelhez. Több gyerek nevelése esetén a korhatár is magasabb, a szülők 45 éves koráig kérhetik az új lakástámogatási kölcsönt.

Ingatlan értékküszöb: 20 vagy 25 millió

A célcsoportot meglehetősen leszűkítették, ám akik jogosultak a támogatásra, viszonylag kedvező kölcsönhöz juthatnak.

A fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáskölcsöneinek állami támogatásáról szóló 134/2009. (VI. 23.) Korm. rendeletet 2009. október 1-jétől lép hatályba. Bár a lakásépítési kedvezményt (hétköznapi nevén a szocpolt) már eltörölték, a tájékoztató szerint vannak, akik bizonyos feltételek teljesülése esetén mégis jogosultak lehetnek rá.

Lakásépítési kedvezmény utóbb született gyermek után

A kölcsönszerződés megkötését követően megszületett, vagy örökbefogadott gyermek után a lakás vásárlásához/építéséhez felvett lakáscélú kölcsön törlesztésére igényelhető utólagos kedvezmény. A támogatás a kölcsönszerződés megítélésekor érvényben lévő összeg lehet és csak a hitelből fennálló tartozás erejéig igényelhető.

A gyermek születésekor az igénylők személyi és vagyoni feltételeinek meg kell felelnie a szocpol igénylésére vonatkozó kölcsönszerződés megkötésekor hatályban volt feltételeknek. Nem minősül lakáscélú kölcsönnek, ha a vásárlási/építési célú kölcsön egy másik kölcsönből korábban kiváltásra, kifizetésre került, tehát arra az utólagos lakásépítési kedvezmény összege nem kerülhet jóváírásra.

Utóbb született gyermekekre lakásépítési kedvezményt csak a 2009. július 1-je előtt megkötött lakáshitel szerződés után lehet igényelni! Az igénylőknek a gyermek megszületésekor nem lehet másik lakástulajdonuk, állandó használati joguk, lízingelt lakásuk vagy önkormányzati tulajdonban lévő, illetőleg szolgálati vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonyuk.

Az igénylőknek nem lehet azonban más államilag támogatott hitelük. Ha volna, azt egy éven belül vissza kell fizetniük. Ugyanígy lakástulajdonnal sem rendelkezhetnek. A kölcsön nem csak új otthon vásárlására, építésére, hanem felújítására is igénybe vehető.

Míg a lakásvásárlók esetében a hitelcél Budapesten és a megyei jogú városokban elérheti a 25 milliót, addig másutt csak 20 milliós értékig lehet ingatlant vásárolni. A lakás felújítási kölcsönre viszont mindenütt az országban legfeljebb 5 millió forintot nyújthatnak a pénzintézetek.

Forinthitel alacsony kamattal

Az október 1-től induló hitel folyósítás során az ingatlan vásárlók és a felújítók is csak a tervezett vásárlás vagy felújítás értékének felét vehetik fel kölcsönként. Ha a bank pozitívan bírálta el a kérelmet, akkor a hitel díja függ az aktuális állampapírhozamoktól, a gyerekek számától és a hitel céljától: vásárlás, építkezés vagy felújítás miatt fordult a bankhoz család.

A napokban nyilvánosságra került információk szerint a támogatott lakáshitel kamata a kezelési költséggel együtt várhatóan 6,5 - 9 százalék között lesz. Egyetlen részlet, a futamidő hossza még nem került szóba az eddigi nyilatkozatok sorában.

Már több bank jelezte, hogy az első naptól, október 1-től piacra lép az új hitellel: Az OTP Bank és az Földhitel és Jelzálogbank már a múlt héten nyilatkozott az új lehetőségről. A legfrissebb sajtóhírek szerint az Magyar Külkereskedelmi Bank, az Unicredit és a Takarékszövetkezetek is látnak fantáziát az új pénzpiaci termékben.

Jövőre várják a felfutást

Sem az ingatlan, sem a pénzpiaci szakemberek nem számítanak azonban idén az új hitel fajta jelentős felfutására. Magasnak találják a saját tőke és a hitel 50-50 százalékos arányát.

Gyuris Dániel az FHB igazgatója azt nyilatkozta a Magyar Rádiónak, hogy saját bankjában ebben az évben néhány ezer szerződésre számít.

Hozzátette, hogy a lakás felújítások várakozása szerint nagyobb arányt fognak képviselni az új hitel felvételekor, mint korábban. Az előző évek tíz százalékos aránya után negyven, akár az ötven százalékos részesedést is elérhetik az ingatlan korszerűsítések.

Ennek magyarázata, hogy a családok ingatlan építés vagy vásárlás helyett beérik majd a felújítással is. (PC)
2009.09.29.