Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébSzeptembertől minden támogatott lakáskölcsön kamata 6 százalék

Kapcsolódó oldal:  Szeptembertől minden támogatott lakáskölcsön kamata 6 százalék

Szeptembertől teljesen eltűnik a kamatkülönbség a támogatott lakáshitelek között. Akár új, akár használt lakásra veszi fel az ügyfél az otthonteremtési kamattámogatásos hitelt, ugyanúgy a minimális 6 százalékos kamatot kell majd fizetnie az első kamatperiódusban. (VG)

Olyan alacsonyak a referenciakamatok, hogy a jövő hónaptól mindegy, használt vagy új lakásra, egyedülállóként vagy nagycsaládosként, egyéves és ötéves kamatperiódusra veszi fel valaki a támogatott lakáshitelt, ugyanúgy a minimális 6 százalékos kamatot fizetheti.

. Az sem számít már, hány gyereket nevel a hitelt felvevő család, a három- vagy többgyerekesek kamatelőnye is eltűnik. Sőt, a kamatperiódus hossza alapján sem lesz már különbség az árazásban, az ötéves kamatperiódusú kölcsönök pontosan ugyanolyan kamattal indulnak majd, mint az egyévesek.

Ennek az az oka, hogy a referenciaként szolgáló állampapírhozamok rendkívül alacsonyak, az egyéves kamatperiódus esetében mindössze 2,32, az ötévesnél 3,44 százalékosak. A vonatkozó kormányrendelet alapján a bankok használt lakások vásárlása vagy pedig bővítés és korszerűsítés esetén ezeknek a kamatoknak maximum a 80 százalékát plusz 3 százalékpontos kamatot kérhetnek el, új lakásnál két gyerekig 70 százalék plusz 3 százalékpont, három gyerektől 60 százalék plusz 3 százalékpont a kamatplafon. Ugyanez a kormányrendelet azt is kimondja: az ügyfél által fizetett kamat nem süllyedhet 6 százalék alá, ha a számítások így történne, akkor az állami támogatást mérsékelni kell.

Ennek köszönhetően az állam az egyéves kamatperiódusú hitelekre már alig fizet kamattámogatást. Ha valaki szeptemberben felvenne 5 millió forint támogatott kölcsönt, mindössze 8 ezer forint állami kiegészítésre számíthatna. Ötéves kamatperiódusú hitelnél lényegesen nagyobb, 73600 forint lenne a támogatás összege, de ez is mindössze a fele annak, amit egy évvel ezelőtt fizetett volna az állam egy ugyanilyen kölcsön után.

Az ügyfeleknek, ha a támogatott hitel mellett döntenek, célszerű a hosszabb kamatperiódust választani, hiszen így öt évre bebiztosíthatják maguknak a kormányrendeletben meghatározott minimális kamatot. Mivel minden bank pontosan ugyanolyan kamattal kénytelen kínálni szeptembertől a kölcsönt, a hitelintézetek csak az egyéb szolgáltatások árában tudnak egymással versenyezni.

Az sem biztos persze, hogy lesznek még egyáltalán olyan kliensek, akiket érdekel majd a támogatott lakáshitel. A bankok közötti verseny ugyanis a jelek szerint a piaci alapú lakáshitelek kamatát már a támogatott kölcsönöké alá szorította le. Több hitelintézet is kínál 6 százalék alatti kamattal lakáskölcsönt, de 5 százalék alatti ajánlatok is vannak a piacon szép számmal.

A piaci alapú lakáshiteleknél ráadásul kevesebb a korlát, kevesebb igazolásra van szükség, a megvásárolt ingatlanok forgalmi értékét és a felvehető hitelösszeget sem maximálják. Az alacsony piaci kamatok miatt számos banknál az a paradox helyzet alakult ki, hogy a kondíciós listák szerint a támogatott lakáshitelek kamata a 6 százalékos minimális limit miatt abban az első öt évben magasabb, amikor az állam is segíti az adósokat, magasabb, mint amennyi a támogatást követő időszakban lenne.

Sokat nyertek

Június végéig 178?262 árfolyamgát-szerződést kötöttek a devizahitelesek a hitelintézetekkel, ez a korábbi árfolyamgát I. szerződésekkel együtt már csaknem 184 ezer hitelt jelent. A gyűjtőszámlahitel-számlák száma június végén 172.102 volt, ez a lakossági deviza jelzáloghitel-szerződések 35,3 százaléka. Az 1488,1 milliárd forintnyi rögzített árfolyamú kölcsön a teljes volumen 40,7 százaléka. A konstrukcióban résztvevő devizahiteles ügyfelek eddig 39,8 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek.
(logsped)

2014.09.15.