Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  A szegedi klinikán üzemel az új helikopter-leszálló

A szegedi klinikán átadták az új helikopter-leszállót, így 15 perccel rövidebb idő alatt tudják a betegeket eljuttatni a sürgősségi osztályra. (Magyar Rádió)

A közelmúltban megkapta az üzemben tartási engedélyt a Szegedi Tudományegyetem klinikáinak mentőhelikopter leszállópályája. A helikopterek közvetlen, klinikai leszállási lehetőségével jelentősen gyorsul a súlyos sérültek baleseti és sürgősségi ellátása a dél-alföldi régióban.

A mentőhelikopterek korábban a szegedi repülőtéren szálltak le, ahonnan mentőautóval szállították a betegeket a klinika sürgősségi osztályára. A most átadott helikopter leszállópályának köszönhetően negyedórával hamarabb kerül a beteg avatott kezekbe. 15 perc pedig bizonyos esetekben nagyon sokat jelenthet, akár életet is menthet. Az úgynevezett egykapus rendszernek köszönhetően a leszálló pályáról az épületbe lift segítségével azonnal a megfelelő osztályra tudják szállítani a beteget.A leszállóhely nem csak a sürgősségi osztályt, hanem az egész klinikai központot kiszolgálja. Légi úton speciális ellátásra, többek között szívkatéteres, traumatológiai, idegsebészeti beavatkozásokra is érkeznek betegek, de a transzplantációk során is a légimentőket veszik igénybe, tette hozzá Dr. Facskó Andrea, a Szegedi Klinikai Központ elnöke.

A stroke-betegek esetében például a percek is számítanak, amíg a beteg "ajtótól ajtóig", azaz a stroke diagnosztizálásától az orvosig eljut. A gyors és precíz mentési munka jelentősen csökkenti a kardiológiai halálokok számát.
(logsped)

2015.07.21.